Prosvetni glasnik

Бр. 2

Ш ВШБЈШОТЕМА Л н -а*.

ЕТНИ ГЛАСНИК

_

ФЕВРУАР 1899.

XX

Л

СЛУЖБЕНИ ДЕО

МИ АЛЕЕСАНДАР I. по милости Божјој и вољи народној 1?ра*љ Србије НРОГ.1АШУЈЕМО и ОВЈАВЉУЈЕМО СВИМа и свакомк, да је НАРОДНА СКУПШТИНА сазвана У РЕДОВНИ сазив ЗА 1 898. ГОДИНУ РЕШИДА, И да смо ми потврдиди и ПОТВРЂУЈЕМО 3 АК ОН 0 допуни ч,лаиа 228-ог у заЈ^ону о цр^веним в^ластима од 27. априла 1890. год. Члан 1. Члану 228. додаје се последњи одељак, који гласи: „Свештеници и ђакони, који постану чиновници ' духовних судова, који већ улажу у фонд за издржавање свештеничких и ђаконских удовица, ослобођавају се од улагања и у пензиони фонд за удовице и децу умрлих чиновника, изузетно од члана 6. закона о истоме Фонду, но они могу и у овај фонд улагати, ако се у року од два месеца од иостављења за то пријаве Управи Фондова. А за оне свештенике и ђаконе, који нису нре постављења улагалн' у фонд за издржавање удовица свештеника и ђакона, важи члан 6. закона о пензионом Фонду за удовице и децу умрлих чиновника, и члан 22. закона о Фонду за издржавање удовица и деце умрлих свештеника и ђакона." Члаи 2. Овај закон сгупа у живот, кад га Краљ потпише. Препоручујемо Нашем Министру просвете и црквених послова, да овај закон Обнародује и о извршењу се његову стара ; властима • пак заповедамо да по њему поступају а свима и свакоме да му се покоравају. 11. јануара 1899. год. у Нишу (М. II.) Видео и ставио државии иечат чувар државног иечата, Минпстар иравде, К. Н. ХристиЂ е. р.

Александар с.

Министар проевете и цркв. иосдова, Андра Ђор-ђеви^ с. р.

МИ АЛЕКСАНДАР I. по милости Божјој и вољи народној Ј^ра^љ Србије ПРОГЛАШУЈЕМО И ОБЈАВЉУЈКМО СВИМА И СВАКОМЕ, ДИ ЈК НАРОДНА СКУИ1ПТИНА СА8ВАНА У РВДОВНИ САВИВ ЗА 1898. ГОДИНУ РКШИЛА И ДА СМО МИ ИОТВРДИЛИ И И0ТВРЂУЈ6М0 3 А К 0 Н

измени и доиуии основнога закона Срнске Краљевске Авадемије од 1. новембра 1886. године, у вези са законом о изменама и донунама у истОм закону од 10. фебруара 1892. године. (Збориик XIII. стр. 231, и зборник Х1УШ. стр, 20.) Чл. 1. У члану 26-ом 3-ој алинеји : да се реч „ ирвих" замени речима: „ правих или сталних". Чл. 2. На крају ирве алинеје чл, 32-ог — да се дода овај став: „Рачуни о утрошку ове државне аомоКи, изузетно од тач. 2. чл. 17. закона о уређењу Главне Коптроле, не иодлеже ирегледу Главне Контроле". 4/1. 3. Овај закон ступауживот, кадагаКраљ иотиише. Црепоручујемо нашем министру просиете и црквених иослова, да овај закон обнародује и о извршењу се његову стара; властима пак заповедамо, да по њему поступају, а свима и свакоме да му се покоравају. 10. јануара 1899. год. у Нишу.

(М. П.) Видео и ставио државии аечат чувар државног иечата, Мипистар иравде, К. Н. ХристиЋ с. р.

Александар с. р.

Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

вросвктни гласник 1899, г.