Prosvetni glasnik

170

ЕОВЧЕЖИЂ

Караџић, лист за срлски народни живот, обичаје и предање. Издаје и уређује Тих. Р. ЂорђевиК. Изишао је други број са овом садржииом.: Народни везови у Далмацији, приопћио Вид. ВулетићВукасовић; Клетве у Крајини, од А. Ст. Јотића; Народно нредање о местима, од Т. Р. Ђ. ; Краљовић Марко у народном предању; Сриске народне загонетке (из ниротског округа), побележио Тих. Р. 'Борђевић; Белешке о Флолклорним друштвима па страии, од Т. Р. Ђ.; Прикази; Гласник.

Женски свет, лист Добротворних Задруга Срикиња. Издаје и уређује Аркадије Варађанин. Година XIV. Изишао је трећп врој, у коме су ови ирилози: Моје успомеие од С. С.; Једна узор Српкиња, од В. К. — Љубисава; Вратска писма, IX. 0 неговању порода, од Родољуба; Ти си а ја не, од Данице Максимчев-Нутника; Помену Јелисавете Петровне-Карцеве; Наша ласта, од Владе Луњевице; Радња Добротворних Задруга Срикиња; Из меденнх дана, од Илијо Велеслијина; Дописи; Како људи о женама суде, аФоризми; Велешке; Листак: Праштај; Ковчежић. * Домаћица, орган Л?,енскога Друштва и његових подружина. Власник Женско Друштво у Веограду. Лист УРеђуј е Литерарни Одбор. Година XXII.

Изишао је други број са овом садржином: Књаз Михаило и српска госпођа, од старога дворјанина; Излечени, од Милке Гргурове; Мајка водиља, од Хр.; Од Сконља до Приштиве, цртице с пута, од М.; Рад Женског Друштва и његових подружина; Листићи. * Српски Ичелар, орган за српске пчеларе. Главни уредник Јован Живановић. Година III. Изишао је шести број, у коме су ови прилози: Вјештачко ројење с плетарама; Право о пчели; Пчеларење линебуршких пчелара с плетарама; И опет г. Богдаи Пењић пчела туђица; Госп. Вогдану Пењићу, уреднику „Хрватске пчеле" ; Књнжевност; Иабирци. * Царински Преглед, лист за царинска знања. Уредник С. КукиК. У јануарској свесци ови су прилози : РеФорма нашега царИнскога законодавства, I Општа царинска тариФа ; Систем трговинских уговора и највише повлашћење, од М. Шраута Др. 'Б. Ј. Н., Међународна трговина, од Кернеа ; Шиекулација и реФорма берзе, од М. Познера; Упутрашњи преглед; Спољашњи преглед; Наша царинска нракса; Из иауке о иознавању робе; Писма из Угарске; Забелешке једног цариника; Хроиика; Нове књиге; Службене вести ; Некролог ; Питања и одговори ; Велешке; Преписка Уредништва; Одзиви о ,Царинском Прегледу".

1-

МИ/1УТИН Г. ВИТКОВИЋ Прерана смрт опет нам је уграбила једнога ваљанога просветнога радиика. 14. Фебруара ове године преминуо је у Врању Жилутин Г. ЈЗитковиК, проФесор Немањипе Гимназије. Милутин је рођен 23. октобра 1866. године у Београду, гДе је свршно основну школу, гимназију и природно-математички одсек Веливе ПГколе. Одмах по свршеиој Великој Школи, 26. августа 1888. био јо иостављен за предавача. Почетком 1890. године већ је био положио проФесорски иснит и 3. јула те године постао нроФесорем средње школе. Служио је у Алексинцу, Нишу, Лесковцу и Врању. Пок. Витковић био јо врло вредан наставник н у школи је радио с најбољим успехом. Своме позиву и школи био је толико предан, да је чак и у последњим часовнма свога живОта, кад се већ с душом борио, разбирао за школу и рад у њој. Вав школе јо такођер радио с највећом нреданошћу на просветноме напретку своје околнне. Скроман, миран и пажљив према свакоме, иок. Милутин јо у свима местима, где је био са службом, задобивао и ван школе уважење себи и своме раду. Ваљало је само присуствовати његову погребу, па видети колико је, за свога краткога бављења у Врању, био стекао љубави и поштовања и код својих другова и код ученика и код свега грађанства. У пок. Милутиву је школа изгубила ваљана и предана радника а омладина одличнога иаставника и пријатеља. Лака му земља и вечаи помен!

Одговорни уредник : Јокан Миодраговић

ШтАМПАИО У ДгЖАВНОЈ ШтАМПАРИЈИ