Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

418

у Вишој Женској Школи у Крагујевцу : за к.лнсну учитељицу : Ђасилија РаденковиЛева, нредавач Више Женске Шкоде у Београду, 28. јуда ове год.

РАЗРЕШЕЊА Претписом министра просвоте п црквених посдова разрешени су : Живојин Д. ПавловиК , приправник у Гимназији Вука Ст. Караџића, 20. јуда ове године; др. Ћока НиколиЛ, шкодски декар у Гимназији Вука Ст. Караџића, 1. јула овегодине; Шилоје РакиЛ, учитељ језика у Гимназији Краља Мидана I, 30. јуна ове године, и Јулка Петричкова, учитељица женскога ручпога рада у Гимназији Кнеза Михајда, 9. јуда ове године.

НАРОДНО П030РИШТЕ ПОСТАВЉЕЊЕ Претписом министра просвете и црквених послова постављен је: у Народном Позоришту : за стаднога чдана: Драгутин ЈовановиК, досадашњи редовии члан Народног Позоришта, 18. јуна ове годипе.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

Свииа директорима средњих школа (Сведочанство ариватних средњих школа) Докде се наједан погодан начин не регулише питање о стадном надзору средњих шкода, како државних тако и приватних, што ће у погдеду ових последњих повући собом решење питања о томе којих ће приватних средњих школа сведочаиства вредети као државна, дотде, усвајајуће раздоге и молбе некодиких приватних средњих школа, а на основу алин. 4. чдаеа 7. закона о средњим шкодама, одлучио сам, да сведочанства свих досадашњих приватних средњих школа, отворених Краљевим указом а на предлог министарства просвете ицрквених послова, вреде каои сведочанства државних средњих шкода. Према овоме, одредба тачке б. члана 51. закона о средњим школама вредиће, све док се друкчије не нареди, само за приватне ученике који се нису учили у приватним средњим школама, отвореним на горе поменути начин. Овим се задржава извршење расписа министарства просвете од 80. прош. мес. ПБр. 4829, у

колико се односи на ученике оваких приватних средњих школа. ПБр. 5368. 16. јуна 1899. год. У Београду. Министар иросеете и црквених аослова, Андра Ђор-ђевиЋ с. г. Свима директорима средњих школа (0 издавању алате школским лекарима) На питање директора једне средње школе како ће издавати шкодскоме лекару одређени му хоиорар, препоручујем Вам, да поступате овако: Одређену суму годишњега хонорара делићете на дванаест месеца, па лекару дванестину давати као месечни хонорар. Овај ће се хонорар издавати и за време великога шкодскога одмора, са чега ће лекар бити дужан да и за то време врши дужности одређсне му чланом 95. закона о средњим школама и расписом од 15. јануара ове године 11Бр. 425. ПБр. 5570. 21. јуна 1899. год. У Београду. Мшшстар аросвете и црквепих иослова, Андра Ђорђеви-ћ с. р.

Свила иадзорпидима средњих школа (Школске књижнице да се иреталате на „Невен") Да би се забавом н поуком нотпомогдо умно п морално васпитање наше шкодске омладине, нашао сам се побуђен да дечји лнст „ Невен", који излази у Загребу под уредништвом познатога песника Јов. Јовановића - Змаја, препоручим свима шкодским одборима за ђачке књшкнице. С тога ћете Ви саопштити ово свима школскпм одборима у своме подручју и настати, да барем имућније школске оиштине нретплате овај лист за своје књижниде. Псто тако пожелело би се, да се овај ваљано уређепи лист дечји што више одомаћи и у имућнијим кућама нашим, како би се на тај начпн помогло и одржању листа и ширењу здраве поуке и лене забаве и у нородичне кругове наше. ПБр. 4570. 21. маја 1899. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.