Prosvetni glasnik

14

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

УПУОТВО НАДЗОРНИЦИМА НАРОДНИХ ШКОЛА I. Опште одредбе Чл. 1. Да би се надзор над народним шкодама вршио правилно и иодједнако, министар иросвете и црквених послова на основз г чл. 86. закона о народним школама ирописује ово уиуство надзорницима народних школа. Чл. 2. Задатак је сталном надзору да мотри, да се рад у народним школама врши правилно, по закону и законским прописима и уредбама, а према захтевима модерне науке о васпитању. Чл. 3. Према овоме сталан надзор је и административан и инструктиван. Административном је задатак, да отклања све што би сметгиш раду школскоме и пази да сваки тачно врши своју дужност према школи, а инструктивном, да иоучава наставнике у свему ономе што они не би знали у послу своме. Чл. 4Зато је надзорницима дужност, да што чешће обилазе школе поверенога им округа и лично се уверавају о свему и да прате уређење и напредак народнпх школа и у других образованијих на,рода.

II Лрег.1едан>е шкоде Чл. 5. По чл. 86. под 1. закона о нар. школама сваки је надзорник дужан да обиђе све школе свога округа најмање три пута у години: у ночетку, у средини и на крају школске године. 4.1. 6. Свако обилажење надзорник врши изненада, без претходнога објављивања. Чл. 7. Сем ових главних прегледа надзорннк може учинити и прекоредне походе, у свако време, кад то нађе за потребно.

А.) Први преглед Чл. 8. Задатак је првом прегледу да се надзорник увери, је су ли школе правилно отиочеле свој рад и је ли набављено све што је за то потребно. Чл. 9. Зарад овога надзорник ће обићи не само поједине школе него и свако одељење у њој и прегледати рад школског одбора.