Prosvetni glasnik

540

ПРОСВЕТНН ГЛАСНИК

народ наш. Претплату треба елати непосредно „Управп Српског Пољопривредног Друштва у Београду", и том пршшком назначпти тачно адресу како ће се лист слати. 0 извршењу овога расписа Ви ћете водитп најозбиљнпје старање. ПБр. 2625. 28. марта 1900. год. Београд. Заступник Министра просвете и црквених »ослова, Министар народне привреде, Жив. ЖивановиЂ с. г.

Овима надзориидима народних школа (Књига »Одабране орпске народне пеоше« да се употреби гза шаолсгее. и ученичке вњизкнице и еа поклањање ученициша о годишњеш испиту). Да би наше народне песме, као најбоља и најкориснија лектира за омладину и најмоћнпје и најпоузданије средство за буђење и јачање родољубља, биле што приступачније нашој омладини, ја сам наредпо, те је, као нздањс Државне Штампарије, спремљена и штампаиа парочпта збирка „Одабране сриске народне иесме, јуначке, најстаријега времена, за омдадину приредио Ж. 0. Д." Ова је збирка тако уређена, да ће врдо корисно посдужпти за школске и ученичке књижнице и за иоклањање ученицима народних школа и као читанш за иродужне гиколе, и ја је за све ово препоручујем Извештавајући вас о овоме, наре%јем Вам: да настанете да се ова, корисна н нашој омдадинп потребна књига набави за све шкодске и ученичке књижнпце у повереноме Вам шкодскоме окрз г гу и да се у што већем броју унотреби за награђивање оддпчних и врдо добрих ученика нарбдних школа, парочито оиих ученика сеоских народних шкода, који, свршивши основну шкоду, неће продужити з^чење у грађапској иди средњој школи. Ењизи је цеиа пода динара, а може се добити у Државној Штампарији и у свима повлашћеним књижарницама у Србији. ПБр. 3832. 26. априла 1900. год. Београд. Министар иросвете и црквених посдова, Андра ЂорђевиЈ! с. г.

Свима директорима средаих школа (Предавања да се заврше у првој половини шесеца јуна) Према измењеној алинеји 2. члана 16. Закона о средњим школама, иредавања у средњим школама завршују се не 31. маја, како је раније бидо, већ у првој половини месеца јуна. На основу овога препоручујем Вам да се с ученицима свију разреда, који се не подвргавају течајним испитима, предавања наставе и у првој половини месеца јуна, све до крајних граница могућности за ово.