Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСТАВА

577

Неки историчари мисле, да је држава Дејановића постојала још неко време иосле смрти Константинове, док Ст. НоваковиК' 1 ) сумња, да је она ностојала и до смрти Константинове. Да је држава Дејановића иостојала до смрти Константинове утврђено је, и до сада, као непобитан Факат, а у редовима ће се овим то још јасније видетн. Питање иак, да ли је држава ова постојала и иосле смрти Константинове, не спада у опсег ове радње. У владу Дејановића узеле су удела три личности: царица Евдокија, Драгаш и Константин, који су после смрти цара СтеФана Уроша (2. декембра 1371.) били прави и непосреднп наследници лозе Немањића. 3 ) Неки су мишљења, да су браћа понаособ, сваки за себе, својим делом, владали; другн су опет мишљења, да је владао најпре Драгаш па после његове смрти Константин. Оба су ова мишљења основана на версијама у страним изворима 4 ), премда се ни по њима не може у овом ногледу нншта нозитивпо одредити. И у бвом иогледу би се могле разие комбинације постављати и но версијама у домаћим изворима, али се без мало ни једна не би могла иотврдити. — Кад би нам биле новеље Драгашеве (Јована Драгаша) из године 1377. 5 ) којима он завештава имање (?) манастиру Хилендару, сачуване, и кад бисмо могли објаснити околност, но којој налазимо где године 1377. најпре сам Драгаш, и без матере и без брата, завештава нека имања из државе своје манастиру Хилендару 6 ), па по том, где исте те године Драгаш, у друштву са мајком и са Константином, завештава') имања руском манастиру Св. Пантелеимона на Св. Гори; кад би нам бида јасна та околност, онда бисмо горње питање могли даље истраживати, а овако остаје, да, с обзиром на утврђена «>акта и на претежније версије у домаћим изворима, које се на питање ово односе, утврдимо, да су браћа заједнички владала. 8 )

Влада се Дејановића може поделити у два периода: први би период био од године 1355. до 1372., а други би период био од 1372. до 1394. године.

2 ) Срби и Турци, 189. 3 ) Онако као што је цре овога учинио Симеон — Синиша — госнодар Еиирскога деспоства. 4 ) Турски извори и С1ш1сосоп<Ш, Б. I, 81. По поменутим изворима излази, да је Константин године 1371.-1372. сам наиравио уговор са Турцима, а по Сћа1сосоп(Н1-у излази, да се земља Драгашева граничида са Бугарском и Турском! 5 ) Моп. 8ег1з. 186. в ) 1Ш., 186. ') Гласник Срп. Уч. Друштва XXIV, 249 и даље. 8 ) Као што узима и Јиречек К. Ј. (вевсМсМе с!ег Ви1§агеп, 333).