Prosvetni glasnik

3 94

11р0светни глдсник

последњи став члана 39, где се вели да ће се ученици иодврћи испиту кад из ма којих узрока буде немогућно ученику извести оцену годишњег успеха. Ова испитна оцена у том случају вреди као оцена годишњег успеха. Како је до сада бидо неколико случајева разноликог поступања с овим ученицима, то сам нашао за потребно да објасним и да одлучим: 1., да се ученици, на које би се примениде казне из тачака а.) и б.) чл. 31. закона о средњим школама, сматрају као редовни ученици и онда, када не продуже учење у којој другој средњој школи, већ буду учили код својих кућа; 2., да се, према томе, и такви ученици могу користити правом што га редовним ученицима даје чл. 41. закона, али 3., да су ови ученици, као и они о којима је реч у последњем ставу члана 39, дужни подврћи се испиту у месецу јуну исте школске године; не могу се пак користити одакшицама из чдана 41 ако би се испит подагао месеца августа у почетку нове шкодске године. ПБр. 14039' 1. октобра 1902. год. Министар V Крпгп « /IV иросвете и црквених иослова, Драг. Стаменковић с. г.

Свима Директорима средњих школа На представку директора једне гимназије, да се државно бдагодејање даје и оним ученицима средњих шкода, који нису српски држављани а имају свих погодаба за добивање бдагодејања, оддучио сам, да одредбу о држављанству у распису од 30. октобра 1901 године, ПБр. 12786, проширим тако : да државно благодејање могу добити и они ученици српске народности, који су рођени ван Краљевине Србије а чији родитељи не живе у Србији, ако имају све остаде усдове који се траже за добивање благодејања. ПБр. 13513 15. октобра 1902. год. У Београду.

Свима Директорима средњих школа Све до сада није бидо утврђене основице, према којој би се шкодским декарима одређивао хонорар, за који је чданом 94. закона о средњим шкодама само одређен минимум и максимум. Отуда је и дошдо да је одређивање хонорара шкодским декарима вршено неједнако, тако да је у неким шкодама са мањим бројем ученика те, вероватно, и са мањим посдом за шкодског декара, дат већи хонорар него у другим школама, где је број ученика много већи. Шедећи да за одређивање хонорара школским лекарима утврдим стадну и правичну основу одлучио сам, да се за основицу награде узме бројно стање ученика у појединим шкодама.

Министар иросвете и црквених посдова Мил. Марковић с. р.