Prosvetni glasnik

152

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

У исто доба скрећем Вам пажњу на то да је потребно да обе ове књиге стоје на подесном месту у проФесорској канцедарији, како би се наставници — нарочнто мдађи — могли њнма користити упознајући прописе и наредбе који су у њима. ПБр. 1568. 7. Фебруара 1903. год. Београд. Министар лросвете и црквегшх иосдова Л. Лазаревић, с. р.

1. Свима дирекхорима средњих школа. 2. Управитељима В. Женских и учитељских школа. 3. Рекгору Богословије Св. Саве Актом овога Министарства од 9. јануара ове год. ПБр. 19243/902, скренута Вам је пажња да су у државној штампарији израђене зидне табдице — прегледи за наставу лепог писања у нашим шкодама. Том је приликом препоручено свима школама да прегледе набаве и но њима даље што треба раде. Међутим сазнајем да их многе школе још нису набавиле те да се, дакле, и настава лепог писања по њима не врши. Потребу ових прегдеда изазвала је она оскудица сваког јединства и једнообразности, која се огледа у иисању по нашим школама. Колико школа толико разних назора о томе шта је лепо писање и како шта треба писати. Да би се овоме доскочило, да би се .једном створио, тако рећи, тип српских слова, израђене су ове зидне таблице ко.је ће унети колико толико правилности и јединства у наставу писања. С тога Вам препоручу.јем да ове прегледе, ако' ш. до сада писте набавили, одмах набавнте за поверену Вам шкоду и да нреиоручите наставнику лепог писања да се у настави тога предмета иридржава оних типова сдова који су у прегдеде унесени. ПБр. 1616. 8. Фебруара 1903 год. Београд. Министар> иросвете и црквеиик дшло»ва Л. Лазаревићу у.

Свима дирекгорима средњих школа Пз спнскова за набавку књига и часописа, које су Миниетарству послале поједине шкоде на одобрење, видео сам да се у многим.шкодама не води довољно рачуна о томе шта треба набавити за школу и школску бибдиотеку. Има књига и часописа што их ноједине шкоде' поручујт које, и ако су по себи добре, не одговарају у првом реду потребама шкоде и наставнпка.