Prosvetni glasnik

Б Е Л В Ш К Е

523

У својој критици у нишкој „Градини" за 1900. г. на г. Миљковићево II издање Зоологије ја сам рекао, да код барске змије треба рећи, да су очни каици срасли. — Покретљивост наше очне јабучице долази од њених мишића, а канци се за свој рачун нокрећу, кад „трепљемо". Мадаје змијин поглед укочен, не значи да је то зато, што као да нема очних капака, него баш зато што их има, ади су срасли. Да у змија има онних канака, али да су само срасли, о томе је јасно нредстављено на 165. слици у „О-гађегв ЈЈвШМеп <1ег 2оо1од1е, 1893." на 129. страни. Но у најновије време то је нотврдио и Ђг. АидизГ РаиЈу, проФесор зоологије на минхенском уннверзитету, у своме јавном предавању „"^аћгев ип(1 Гаксћез ан Багтетз ^ећге, 1902." на страни 14., казавши: „Докле су код других гмизаваца очни капци отворени, код змија су раније такође морали отворени бити, али су сада срасли и уз то постали потпуно провидни као бистро стакло". М. М. Том.

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ

Поштовани старина г. Милош Милисављевић, благајник округа подрпнског у пензији, син Господара Милисава Ђорђевића војводе црноречког, као искрени нријатељ народне нросвете, поклонио је овдашњој школској књижници 50 комада разних књига из његове књижнице. Одбор школе ласовачке у срезу бољевачком, овим изјављује племенитом дародавцу своју најискренију захвалност. Бр. 50. 17. Марта 1903. год. Ласово. Председник шк. одбора, М. МилоеављевиЈ. Посдовођа, Жнв. Младеновић учитељ.

„Просветни Гласиик" излази у месечиим евеекама од 6 и више табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (франака). — Претилата ее шаље Уирави Државие Штамаарије Краљевине Србије у Београду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Мииистарство иросвете и црквених иослова у Београду). Они се, иа захтев иисаца, враћају.

Одговорни УРЕДНИК Д-р ј\ДЈ1Х. Р. Ј!ОЈ10ВН"К ШТАМПА ДУЉЕВИЧИНА УЛ. ЕР. 21. ДРДНВНА ШТАјУф АРИ<Ј д