Prosvetni glasnik

136

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

прогледао, а сутра дан је н лечио оне, које јс претходнога дана као бо лесне пронашао. Резултатк, до којих се дошло пспитивањем у року од годнпе дана врло су интересантии, колико за школу, толпко и за родитеље ученика, јер су показали важност и корист редовног ирегледаља зуба. Док су се лањске годнне само код 5°/ 0 од укупног броја ученика могли констатоватп нотпуно здравн зуби, доме је ове године тај број скочжо на 25°| 0 .

ЈАВНЕ ЗАХВААНОСТИ

Заузимааем наставника шкоде багрданске, а уз нрииомоћ некодико осведочених шкодских иријатеља, обиовљен је 9. ов. мес. »Фонд сиротних ученика у Багрдану.' Том ириликом уиисали су се: за добротворе: г.г. Вукоман Глигоријевић, Мидож Прокић и Милија Н. Ристић трговди; за уте.чељаче: г.г. Мидутин СтеФановић мех.. Витомир Векић трг., Снира СтеФановић ка®., Васа Костић иекар, иоч. Настас Ноповић, кога су уиисади бдагодарни синови Тодор и Живко тргов. и иоч. поп Антоније и Сара, које је уписао бдагодарни син г. Димитрије А. Подовић, свештеник из БаЈрдаиа; и за иомажупе: иреко 20 чданова.

Господин Божа Васиљевић, трговачки агенат из Београда, иридиком свога додаска у Натадинце, о своме крсном ижену Св. Нпкоди, сетио се сиромапгиих ученика-ца ове шкоде и подарпо им је десет динара. Од тога ноица, по његовој жељи, узети су опанчићи за ђаке. На овоме покдону у име ученика изјављују захвалност наетавницн школе.

Нпже именоваии грађани варошице Младеновца о нразнику „Хриетово Рождество'% одеиули су по једног сиромашног ученика овд. шкоде топлом зимњом одећом: Стеван Ведичковић пушкар овд., Данило Марковић абаџија овд., Драгутин Милојевић абаџија овд., Петар Мидовановић трговац овд. Кораћичанин, Арса 'Борђевић месар овд., Лазар Живојииовић ћурчија овд. А ови су иослали за ђаке у стварима и то: Стеван Радојковић опанчар овд. иет пари опанака, Војислав Радојичић опанчар овд. нет пари опанака са кајишима, и г-ђа Перса, жена Радојице Миденковића трговца овд. две зимске мараме за ученице. Свима горњима управа школе изјављује захвалност.

У Бору, округа тимочког, озидана је нова шкодска зграда, која ће се идућег пролећа довршитн. За ово грађење, Француско Друштво борских бакарних рудника »Св. Ђорђе <,: ,чији је сопственик свима нознати добротвор г. Ђорђе Вајферт индустријадац из Београда, на иредлог и заузимање свога директора г. Фрање Шистека, покдонидо је нотребну гору, цреп и 800 динара у новцу. Управа борске школе овим изјављује највећу захвалност дародавцима.

„Просветни Гласиик" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (франака). — Лреталата се шаље Уирави Државне Штамиарије Краљевине Србије у Београду. — Рукоииси ее шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквених иослова у Веограду). Они се, на захтев иисаца, враКају.

Одговогни УРВДНИК ВДАД. Т. СДАСОаЕВИ.Ћ ЖТАМПД Краљипе Натади.те ул. кр . 82. држлвца Ш тдмпнрији