Prosvetni glasnik

486

ЦРОСВЕТНН ГЛАСНИК

с нојаса, ка нојас и на крају крајева носле бескрајних патњи водн нроиасти иЛемена. И то се еве збива, што ее ткање непрестанце из дана у дан, из године V годину, поколењима, преолтерећава једним отровом, отровжим излутавањем једне гљивиде, дрождане гњивице! Сваке се тодине баца на гљивице огримпо миоштво наше најбоље хране, жита, воћа, дееетина ее целокупне радне снате свих културннх народа троши на то. Један од најважнијих узрока опадања је алкохолизам. То '»'е очевидно и тога ради одбацимо алкохол. •лзе-^вдакЈВ. Женскиње на универзитету — На берлинском универзитету било је унисано у овогодишњем зимском семестру 619 женских слушалаца. 'Го је највиши број, који је до сада ностигнут. Прошлог зимског семестрп изнооио је број женских универзитетлија 562, а претпрошлог 552. До сада је нај 4 виже жеиских слушалаца било школске године 1901—02. Било их је тада 611. Од овогодишњих 619 њих је 160 инострашшња. Од свега женскиња њнх 65, дакле 10°/ 0 је уписано на основи положеног испита зрелости. * Хигијенске мапе у основним школама — Заузимањем иештанског врховног варошког Физикуса Др. Младена Мађаревића увешће се у свима иештанским основним школама мапе, у којима ће бити разумљивим народним језиком исписана најважнија правила из хигнјене. Ове мапе нису никакав пештански оригинал, јер су оне већ уведене у Вајмару, Бечу и у другим већим градовима у Немачкој и у Аустрији, али су поред свега тога похвална институција, пошто се деци никада не може довољно наговорити да чувају своје здравље и да пазе на чистоћу.

ЈАБНЕ аАХВАДНОСТИ

Гоеиодин Коста Ајдачић, моаоиод. надзорник из Крагујевца, претилатио је шкоди дишанској (ср. драгач. окр. чачан.) лист „Просвету" за 1905. г. као његов дар шкоди. Управа школе лишапске изјављује дародавцу захвалност.

Ради вечите усиомене на пок. Милутина Гарашанииа бив. иинистра иредседиика, сакупљени пријатељи из града Врања доложили су сто динара Фонду сиром. ученика-ца враа. основ. шкода, те тиме уписали пок. Гарашанина за добротвора овога Фонда. Управа аоменутог Фонда изјављује овим путем своју захвадност дародавцима.

„Лросветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (франака). — Преталата се шаље Уирави Државне Штамаарије Краљевине Србије у Београду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквенпх аослова у Београду). Они се, на захтев иисаца, вра&ају. Одговогни уредник вдад. т. сјтасојевић штамиа К раљипе Н а ТАЛИЈВ уа. вр. 82. ДР^АВЦА ШТЈЦУЦ1Л.РИ^Л