Prosvetni glasnik

ЈАВНЕ ЗАХВАДНОСТИ

За чдаиоие утемељаче и добротворе Добротворног Фонда шабачке гимназије уписали су се у шкодској 1904/5 год. 1. г. Иван и Миливоје браГш Ђурковићи, земљодедци из Дубља среза мачванског додожили су 400. дин. за дреминулог стрица Јоваиа Ђурковића, ко.ји је тестаментом завештао ову суму Фонду. 2. г. Марпнко СтеааниА, трговац у Шаццу, уписао се са 100. дин. улога за утемељача. 3. г-ђа Ан,ђа А. БожиНка уписада је са 100 дин. улога за утемељача своју премииулу сестру Драгу АдамовиАеву, бив. учитељицу осн. школе у Шапцу. 4. г-ђа Стака Пејићка, из Лешнице предада је 200 дин. и уписала се за добротвора. 5. г. ЂорЏ КуртовиА, као старалац масе цок. Јосе Куртовића, предао је 210 дин. као дегат за 1902—1905. год. по 60 дин. годишње. 6. Управни одбор Шабачке Банке, уписао је са 100 дин. удога за утемељача преминулог чдана истог одбора Радована Мијатовића, бившег трговца у Шапцу. 7. г. Анђелко АлексиА, трг. у ЈВдадимирцима окр. подринског, уписао је са 100 дин. удога за утемељача свог цреминудог брата Андрију Адексића, бившег трговца8. г. Петар РистиА, трг. у Шапцу, уписао се са 100 дин. удога за утемељача. 9. г. Д-р ВоЈиелав ВељковиК, бив. народнн цосланик, предао је 500 дин. управ и овог Фонда и она га је уписала за добротвора Фонда.

Господин Јован М. Жујовић, садашњи Министар -Просвете. даровао је пре месец н по дана 10 дин. ђацима шкоде неменикућске, да се купи хлеб и месо за ђаке кад буду извршиди излет у Космај. Али, пошто се издет није могао извршити због рђавог врамена, то су за овај новац куиљене књиге за покдањање о год. испиту.

Господин Димитрије МитровиА економ из Лукавице, поклонио је земљчште школи лукавичкој у округу београдском, на коме је ископан шкодски бунар.

Госиодин Д-р Вој. Ђељковић бив. министар Финансија, посетио је шкоду Брасинску и подарио десет динара, да се набаве одабране књижице за награђивање ученика-ца ове школе о овогодишњем испиту; Господив Еоста А. МатиА управник царинарнице М. Зворничке покдонио је 11 ов. м. школи Брасинској десет ком. књига за награђивање ученика-ца ове шкоде о овогодишњем испиту.

Господин Антоније М. Стојиљковић учитељ из Београда, поклонио је шкоди Каменичкој у срезу нишком 12 ком. књига да се раздаду оддичним ученицима а за иокој душе цреминулог му сина Момира ученика II разреда гимназије.