Prosvetni glasnik

140

НРОСВЕТНН ГЛАСНПК

Приче Мите Димптријевића. Св. 175. Ковалов, приповетка Макспма Горког, с руског превела Љуб. А. Марјановићева. Св. 176—177. Календар „Мале библиотеке" за 1910 годину. Цена 15 пара (хелера).

ЈАВНЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Његово Краљевско Вксочанство Престолонаследник Александар изволео је, у • иовратку пз Софије, удостојити Својом високом иосетом просдаву Св. Саве у Пиротској Гимназији. Том приликом Његово Височапство љубазно је подаридо Фонду ■ «промашних учепика пиротске гимназије 200 динара у здату.

Његово Краљевско Виеочанство Престолонаследник Алекеандар, враћајући се, 14 овог месеца, из СоФије, свратио је у Пирот. Том цри.шком посетио је шкодску •славу Св. Саву и ирпложио је Фонду сиромашних ученика и учеиица пиротскпх •основних школа (100 д.) сто динара.

Нознати добротвор спротних ђака ове школе господин Филиа Ла Реиотијер од Ферари придожио је и ове године 300 динара за одедо сиромашних а добрих ђака осиовне школе у Кдадову.

Борској основној школи предао је на дап Св. Саве ове год. директор Борских рудника,г. Жорж Лазерж,\.000 (хиљаду)дин. као редо.вну помоћзаиздржавање шкоде. У исто време предао је г. Дазерж, као светосавски поклон школи од стране: г. Алберта Лоранса, ген. директора у Иаризу, 200 дин.; г. Ђорђа Вајферта, индустријадца, 200 дин.; г. Хоржа Лазержа, директора у Бору, 100 дин., и г-ђе Лазерж 50 динара.

Тоаолска Земљорадничка Задруга поклонила је Одбору за Народно Просвећи. вање у Топоди четрдесет дин., да се купе књиге за народну књпжницу, што је одмах и учпњено.

Г. Коста Л. ЈовановиА, прота из Раче, округа крагујевачког, прилвком овогод. . прославе Св. Саве, предао је 8 комплета књига: »Народне новине*, у вредности 12 динара, да се раздаду ђацима старијих разреда мпрашевачке шкоде, што је и учпњено.

Придиком свечаности основне шкоде брестовачке, у округу тпмочком, о Св. Сави ове год., г. ЋорЏ Лазерж, директор Француског друштва Борских Руднпка — Концесија Свети Ђорђе, изводео је у име свога друштва подарити школи (150) сто педесет динара за набавку учила и томе слпчпо.

Г. Михаило П. Васиљевић, срески писар у Пожаревцу, поклонио је шкодп босовннској, у тпмочком округу, 3 пара опанчића, 3 мараме дечје и 2 шајкаче, да се на €в. Саву раздаду сиромашним ђацпма исте школе, а за успомену на свог рано прелинулог синчића Момчила. Одбор је извршио вољу дародавчеву.