Prosvetni glasnik

1210

НРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

њима је систеаг, виваријум (за живе биљке, реитилпје и амФибијо) и један теолошки зид. 23 јутра јесу од 1 априла ове годипе у употреби. У будуће биће овде ипак, иошто досадашње установе не достижу више, још 1()0 јутар I необрађеног зе.мљишта обрађено за школске циљеве. Она ваља да покажу деди осим биљака потробних за ботаничку паставу још и комплексе биљака брандепбуршке Флоре. Осим тога, мпсле овде иодигнути и нарочиге зграде за тропске корисне биљко, као и велика склоништа за ђаке у случају рђавог времена. * Телесно кретање у школи. — У распису пруског мппистра просвете од 13 јупа 1У10 уводи се у школе сасвим ново уређоње. Оно 1ласи : „У школама сваке врсте чнњепи су покушаји, да се уреднил вршењем извеснпх слободних вежбања стане на пут штетним последицама ненрекидпог седења ученика и ученица. Вожбања су имала задатак да изазову дубоко дпсање, да подстакпу варење и крвоток, да поираве држање тела итд. и била су изабрана и састављена нрема тим различитим цпљевима. Искуства с тиме учпњена задоњољавају скоро без изузетка. На основу тога одлучујом, да се у свима школама, у дапе у којима нома. насгаво у гнмнастпци или гимнастпчких игара, врше нет до досет минута „вежбања у цпљу свакидашње гнмпастике". У ноједнпостима напомпњем још ово : (1) Треба се вежбати у отвореном простору, у затвороном само после темељног Лроветравања ... (б) Вежбања се не смеју стављатн у наузе између часова.... Најцелисходпије их је вршпти нре иауза, тако да пауза дође одмах после њпх. (6) С особитом марљивошћу и успехем вршона су вежбања у школама где су п самн настивпицц лично учествовали у њнма. За сво врсте швола о таје као најглавпији задатак гимнастичке наставе, да се учешће младежи у телесним вежбањима учини енергичнпм подстилањем сгалном нотребом п жпвогном навпком њеном, коју ће она радо вршнтн драговољно и ван обавознпх часова и пошто оставп школу. Установљавање слободних часова као и целог дана но подне за игру ваља према овом унаиређиватп што је могућпо више". „8сћи1ћаи8"

ЈАВНЕ ЗАХВАЛНОСТИ

Г. Милутин БогдановиА, из Букурешта, послао је школи подгорачкој, у окр. тимочком, тридвсет динара, да се разделп сиромашним учеиицима.

Приликом грађења даиашње школске зграде у Међуани, у окр. топличком, поклопили су земљигате за школу Михаило ЛаачевиИ и Милуи ЛаичевиК, земљод. из Међуане, у вредиости (150) сто иедесет динара.

Г. СреКко ЈевтиИ, учитељ у пензији из Ваљева, поклонио је књижници грабовачке школе, у округу ваљевском (81) осамдесет и један комад разнах књига. Таво исто и г .Љубомир Денић, шео грађевииског одељка у пеизнји из Ваљева, поклонио је (10) десет вомада књига: »Нада 41 и »Напредак«, које су раздате врло добрим и одличним ученицима о испиту.

Г. Стојан М. ПетиК, економ из Алексинца, на дан педесетогодишњице свога живота сетио се је сиромашних ученика алекс. основних школа упвсавшц за чланове добротворе »Фоада сиром. учен. алекс. осн. школа <! , свога пок. оца Маринка-Миту Пешића Џевалију, трг. из Алексинца, своју иок. мајку г —- Јованку и себе, — све са улогом од по 100 динара.