Prosvetni glasnik

1138

коиада, г. М. Бранковића: 564 комада, г. Благоја Недића: 110 комада, г. Џавла Михајловића • 14 комада, г. Борисава Станковића, књижевпика: 500 комада, г. Стевапа Бешевића: 60 комада и од г. Славољуба Ковача, погатара: 26 комада. — Укуино 41.945 комада. Књиге, часописи и листови раздани су свима болнчцама у Београду а тако исто и болницама у унутрашњости и то : у Скопљу, Ваљеву, Зајечару, Лазаревцу, Обреновцу, Смедереву, Аранђеловцу, Пишу, Вј.ању, Ристовцу. Лебанима, Куршумлији, Прокунљу, Брусу. Рашкој, Краљеву. Ивањици, Крагујевцу, Алексинцу, Јагодини, Великој Плани. Ћуирији, Параћпну, Паланцн, Младеновцу, Лесковцу, Крушевцу, Чачку, Ужицу и Пироту.

НЕКРОЛОГ

г г СОФРОНИЈЕ СИМИЋ ПРОФЕСОР ЈАГОДИНСКЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ 1867—1912

Од ипаче недоцолдога броја раденпка српска просветајо 10 овог месеца нзгубила једнота свога у истпни трудољубива и вредна делаоца. Иокојпи СоФроније рођен јо 1867 годпне у Старој Србијп, Тетовској кази, селу Зубовцима. У Србију је доведеп као дете од две године, на је осповну ипголу свјшгпо у Неготину, учитељеку школу у Нпшу и Уппверзитет у Јени п Лајицигу. Бпо-је једну годипу учптељ основне школе, а 1890 године иостављен је за предавача у Великои Градишту. Године 1900 постао је професор Беготинске Гимназије, 1902 надзорник основних шкода у Пироту, 1904 враћен за ироФесора у којој је службп остао све до дана своје смрти. Као човек био је увек отворен, дружевап и весео, а као паставник долазио је међу најистакнутије. Баш ове године је гатампао „Упуство за предавање српског језика у утраквистичким школана", плод дугогодигпњега искуства и рада. дело које ће бити од неоцењиве помоћи учитељима пародних гакола.' Дочекао је, најзад, да му завичај буде ослобођен од петвековпога ропства, п то му је мало ублажило иослодње тренутке. Бог да му душу прости!

„Просветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, иа великој осмини. — Стаје годшиње: за Србију 12 дин., за друге земље 15 дин. у злату (фрапака). — Лретилата се шаље Уирави Државне Штамиарије краљевине Србије у Београду. — Гукоииси се Шаљу у уредништву (Министарство Просвете и Црквених Послова у Веограду). Они се, на захтев иисца, враЛају.

одгов-орни уредник др. МИП- Н- ЈОВАНОВИЋ штампа ДЕЛИГРАДСКА УЛ. 9. ДРЖДВЦД ШТДМПДРИЈИ