Prosvetni glasnik

132

Просветни Гласник

Саолушавши, Савет је мишљења. да Чехов може бити постављен за прпвременог предметног учитеља. III Пошто је на дневном реду расправа о наирту стечаја за Читанку у народним шкогама, а чланови комисвје која је радила напрт нису присутни. председавајући предлаже да се ова расправа одложи и састанак вакључи. Савет усваја предлог.

— 1339 редовни састанак од 6 марта 1923 године. Присутни: председник г. д-р Богдан Гавриловић, ппредседник г. Светолик Стевановић, чланови: г.г. д-р Чед. Митровић", д-р Александар Белић, Јован ТЗ. Јовановић, Јеремија Живановић, др Лаза Ненадовић, Дим. Тричковић, Љуб. М. Протић, Павле Стевановић, д-р Данило Катић, Мирко Поповић, Т. Радивојевнћ, Милутин Станковић и Дим Пауновић. Секретар, Сл. Миловановић. I Прочитан је и примљен записник претходног састанка. II Г.г. д-р Стввановић и Тричковић" усмено реФеришу о квалиФикацијама кандидата за наставничка места у средњој школи. Саслушавши, Савет је мишљења: да имају квалиФикација : Александар Тараканов за еуплента (под уговором); Роза Холендер, Густав Черчек и Георгије Хвостиков за хонорарне наставнике : и да Михаил Володовски нема квалиФикација. III Г.г. Протић и Станковић усмено реФеришу о молбама учитеља осн. школа за пензију и пређашњих учитеља за реактивираље. Саслушавши, Савет је мишљења: да треба ставити у пензију: Јерку Матељан, Марију Тавчар, Ану Хрен и Марију Валенчак ; да Саву Поповића не треба реактивирати, и даније надлежан за решење молбе Ђорђа Дерикладића. IV Прочитани су реФерати г.г. Петра Типе и Влад. К. Петровића и Снме Јеврића о прегледу уџбеника за рачуннцу у народним школама. Саалушавши, Савет је мишљења: да се прегледане књиге (сем оних у спиеку под Бр. 23 26, рачунице Аркадија Вуковића у издању књижаре Луке Јоцића) могу привремено одобрити као уџбеници приватног издања у народним школама. V Прелази се на расправу о другом 'делу нацрта за стечај буквара и читанкс — о читанци. Саслушавши, усмени реФерат члана комисије г. Протића, и мпшљења г.г. д-р Белнћа, Јов. Г Б. Јовановнћа, Станковића и Пауновића, Савет, усвајајућн у главном нацрт, одлучује: да стечај треба расписати за читанку за I п за II разред но једну ћирнлицом, по једну латиницом и по једну словекскпм наречјем, а за III и IV разред по једна мешовнтим слогом и по једна словеначким наречјем с неколико чланака ћирилицом; да читанке треба да буду написане чисто књнжевннм језиком, у национално-лптерарном духу, и да буду израђене у свему по начелпма педагошке школе.

— 1340 редовни састанак , од 7 марта 1923 год. Присутни председник г. д-р Богдан Гавриловић, ппредседник г. д-р Светолик Стеваиовић, чланови: г.г. д-р Чед. Митровић, д-р Александар Белић, д-р Влад. Ћоровић, Јерсмија Живановић, д-р Лаза Ненадовић, Дим. Тричковић, Љуб. М. Протић, Павле Стевановнћ, д-р Данило Катић, Мирко Поповић, Т. Радивојевић, Мнлутин Станковић и Дим. Пауновић. Секретар, Сл. Миловановић. I Прочитаи је и примљен записннк претходног састанка. II Продужзје се расправа о нацрту стечаја за буквар н читанку — о читанни. После дуже дискусије Савет, Саслушавши мишљење присутнах чланова, а усвајајући у главноме нацрт, као и предложене измене и допуне г.г д-р Белића, Живановића и М. Поповнћа одлучује, да деФинитивни текст за наредни састанак, изради г. Јеремија Живановнћ.