Prosvetni glasnik

490

Просветни Гласник

в) За земљопис с етнографијом и биологију, (зоологију и ботанику): Бифлин Мира, Шепић Станко, Бановић Стјепан, Жижић Антун, Вренце Иван, Искра Мирослав, Шимунић Драгутин, Станић Фрањо, Штромар Тома, Плављанић Илија, Кушар Нада, Саблић Марко, Дефранчески Анте, Стазић Фрањо Жаверије, Бараћ Нико, Барлековић Вјекослав. Свима горе наведеним слушачима (учитељима и учитељицама), на основи чл. 18. наредбе Повјереништва за Просвјету и Вјере у Хрватској и Славонији од 15.-Х1-1919. Бр. 41.846, подјељује се допуст, уз потпуно уживање свих берива, док им траје наук на Вишој Педагошкој Школи у Загребу. Тај допуст моћи ће наступити, пошто буду по молби премјештени у Загреб. По овлашћењу Министра Просвјете, Помоћник, Драг. С. Обрадовић, с. р.

55. О.Н.Бр. 27.045 Према извештају и предлогу Просветног 19.-Х-1926. год. Одељења у Вел. Бечкереку П.Бр. 4.200/25.-1Х Грађанске школе у Вел. 1926 год., а према указаној потреби, Бечкереку. одлучујем: да се поништи одлука О.Н.Бр. 12.497 од 27.-УШ-1926. год., којом је одлучено да у Вел. Бечкереку раде две грађанске школе, посебно мушка., а посебно женска школа. Одсад ће радити као и раније две грађанске школе: једна мешовита под управом Јосифа Локаса, а друга женска под управом Ирме Маће. По овлашћењу Министра Просвете, Начелник Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећивање, Г. Елезовић, с. р.

Р А С П И С И

104. О.Н.Бр. 16.374 Чланом 4. Закона о народним школама 2.-Х1-1926. год. предвиђено је, да је похађање основне школе Новчано кажњавање због обавезно за сву мушку и женску децу дораслу неуредног слања деце у за ШК оловање и да је настава у њој бесплатна. основну школу. д дру ГОМ алине јом чл. 24. поменутог Закона предвиђено је, да за неоправдане изостанке од школе школски одбор кажњава родитеље или старатеље ученичке, или оне који узимају