Prosvetni glasnik

492

Просветни Гласник

језика, ради упознавања Корана. Ови часови распоредиће се овако: прво се имају распоредити сви часови из свих наставних предмета по прописаном наставном плану, па и из веронауке. Од осам нераспоређених часова из веронауке (5 часова) распоредити у време после свршених редовних часова, пре и после подне, а остатак од три часа нецељом пре подне. 4. У школама, где има више одељења помешане деце православне и муслиманске вероисповести, одељења ће се за часове веронауке комбиновати, тако да има учионица за паралелне часове православне и муслиманске веронауке. Овом мојом наредбом замењују се министарска наређења О.Н.Бр. 48.173/20.; О.Н.Бр. 4.676/21.; Бр. 18.140/Ш, Бр. 44.191/111 од 1926. год., V колико се односе на предавање веронауке и осталих наставних предмета. Министар Просвете, М. Трифуновић, с. р.

30.-Х1-1926. год. Предавања ученика V разр. Православних Богословија у основ. школама. 106. О.Н.Бр. 67.067 Поводом писма Министра Вера од 1. јуна 1926. год. В.Бр. 7.527, а на представку Св. Архијерејског Синода Син.Бр. 686/26. да се допусти ученицима V разреда Православних Богословија у нашој Краљевини да могу, ради практичне вежбе, држати поједина предавања у основним школама из веронауке, како би се оспособили да доцније као свештеници, ако у појединим местима не буде учитеља православне вероисповести, које су и ученици, могу предавати веронауку, одлучујем: да ученици V разреда Православних Богословија у нашој Краљевини могу, ради практичне вежбе, држати предавања у основним школама из веронауке по прописаном наставном плану и програму за основне школе, а под упутством својих наставника, који имају стручне и педагошке спреме, и у споразуму с Просветним Одељењима појединих школских области. Министар Просвете, М. Трифуновић, с. р.

П.Бр. 4.33! 6.-Х-1926. год. Забрана скупљања прилога међу школском омладином, које није одобрило Министарство.

107. Поједине хумане и културне установе у земљи обраћају се Министарству Просвете с молбом да се, сад у једну сад у другу племениту сврху, одобри скупљање добровољних прилога међу школском омладином. Министарство је у

највише случајева, готово редовно, сваку такву молбу уважило и пре-