Prosvetni glasnik

Општи део

301

се овог наређења не придржава, предузети законске мере и преко Просветног Одељења известити Министарство Просвете о свима таквим наставницима. Начелник Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећиваље, Д-р Вој. Р. Младеновнћ, с. р.

97. ГТросветним Одељењима. О.Н.Бр. 26.608 Расписом О.Н.Бр. 63.538 од 10. октобра

1.-1у-т929. год . 1927. год. Министарство Просвете наредило У I и II разреду основ- је, да се из педагошких разлога у 1 и II не школе не смеју се употребљавати никакви уџ- Р аз Р е ДУ основне школе не употребљавају беници сем читанке и бу- никакви уџбеници сем читанке и буквара. квара. Исто тако не смеју Међутим. многи се наставници не придржасе употребљавати уџбени- . - ' ци, који нису одобрени. вају овог наређења. Исто тако опазило се да многи наставници употребљавају уџбенике, који нису одобрени. Зато ћете изволети наредити свима школским надзорницима, да приликом обилажења школа обрате пажњу и на овај неред. Од наставника, који се нису придржавали наређења, они ће одмах, у самом месту, узети реч и даље по закону поступити. По свршеном прегледу надзорници ће посебно доставити Министарству имена свих тих наставника и означити, шта је против њихових непослушности предузето. Начелник Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећиваље, Д-р Вој. Р. Младеновић, с. р.

98. Великим Жупанима за ГТросветна Одељења.

О.НЈВ.р. 94.755/23. "V 8.-1У-1929. год. Председавање Просветних Инспектора на приватним испитима у грађанским школама.

Овоме Министарству је стављено до знања, да Просветни Инспектори појединих области распоређују дане приватних испита у грађанским школама, долазе на испите и председавају испитној комисији, те узи-

мају 10% од уплаћених испитних такса.