Prosvetni glasnik

560

Просветни гласник

Сваки студент или слушалац појединих школа, односно. професор испитивач, који се жели користити овим наређењем, дужан је да тражено отсуство документује уверењем надлежне школске власти да му је испит заказан и када, односно да је потребан за испитивање у дотичној школи и у коме времену. Ово наређење важи и за оне резервне официре, резервне војне чиновнике и обвезнике који се налазе у активираним јединицама, а не важи на случај огласа приправног стања или мобилизације." Предње се доставља ради знања и управљања. По наређењу Министра иросвете, начелник Општег одељења Н. Стипчевић с. р.

63 Господин Министар просвете 29 Јуна тек. год. донео је одлуку IV бр. 5825 ове садржине: „На молбу Кредитне и припомоћне задруге Професорског друштва у Београду, а по повољном добивеном мишљењу од комисије Одређене да бисте прегледа, одобравам: да се бисте наших великана: Вожда Карађорђа, Доситеја, Вука, Његоша, Бранка Радичевића, Штросмајера, Краља Петра I Ослободиоца и Краља Александра Ујединитеља могу употребљавати као модели за цртање и као украси за канцеларије и свечане дворане у основним, грађанским, средњим и учитељским школама. За сва обавештења о набавци биста треба се обратити Кредитној и припомоћној задрузи Професорског друштва у Београду. 29 јуна 1940 године Министар просвете Београд 5 Максимовић с. р. Предња се одлука доставља ради знања, као и да просветна одељења банских управа изволе обавестити о горњем све школе у својој бановини. Т1о наређењу Министра просвете, в. д. начелника Одељења за наставу М. Гогић с. р.

IV бр. 5825 2-VII-1940 год. Кредитној и припомоћнсј задрузи Проф. друштва у Београду могу школе поручити бисте наших великана за украс и моделе.