Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 151

Код Ниша + + + - + + ~ + - - • 12 батаљ. 6 ескад. 2 батер.= 9.000 људи

» Софије на П » 9 » 8 » 6.000 >»

5 Једрене и на балкону „(== ~ -—- ~ _ ~ 10.000 » Свега . та » === » == » 168.500 »

Ова снага подељена је у четири кора, од којих у главном 1. код Видина, 2. код Рушчука, 3: код Шумле а 4. код Варне. Према томе имаду Турци између градова, око 100.000; јако оделење војске— 88.000 под Осман пашом на горњем Дунаву, и 16.000 у Добручи. | Против руске инвазије стоји непосредно 16.000 људи и то на далеко разштркани.

ХТУ. руски кор беше јачи од свог противника. Турске трупе код Шиштова, налазеће се најближе до места, ђе је прелаз намењен, нису руској војној управи велику бригу задавале. Трупе Османове мислило се је може бити, да ће моћи задржати румунска војска са својих 87.000 људи. Да се Руси ту преварише, и на ову групу довољну пажњу необратише, видили смо.

Према овоме остаје још само снага, под Керим пашом са 100.000 људи. Па ако би пошло за руком, ову одлучно поразити, онда би било лако свршити рачун са осталим групама. Али као да зато небеше доста изгледа.

Прелазом преко Дунава, премда се борба код Шиштова није далеко раввила, Руси су се у велико користили. Тим свладаше једну запреку, на снази које је непријатељ извесно био основао један део свог плана, но при одбрани које, нису се Турди њоме онолико користили, колико се је очекивати могло. Сразмерно малим жртвама, поститоше Руси тај важан успех.

Чим је руска главна снага на десној обали Дунава, чврстом ногом стала, беше она као клин измеђ обе главне турске војске т. ј. између десне код Видина и оне између градова. Од сваке засебно надмоћнија, па ако сем сама добро прикупи и концентрише, могла је одлучну