Ratnik

178 НАУЧНИ И поуЧНИ део

___Ово је начело колико тактичко толико и техничко, јер, даби употребили што боље ватрено оружје, треба да смо заклоњени и да је тај заузети простор неприступан. Да се ојача ватра стрељачка помоћу препоне, долази у други ред; јер, дати спољнем рову својство, да јен препона (са нрепречним средствима) неможе другчије бити, но на штету брзине извршења.

Ми смо овога мнења: што карактерише брзо утврђивање то је: нужда направити најмање задовољавајући заклон према предпостављеној цељи, и тоса најмање раденика, времена и средстава. По Валдштетену, услови које тактика захтева од фортификације војне, јесу: да је боље пмати више утврђења па и слабијих, но малоа – јачих. -

Према овоме, прво што ваља имати тоје заклон, но како овај заклон зависи од ограниченог времена и средстава, која се при руци имају, то на сваки начин нужно је одредити, за основне Форме брзог утврђивања, један ред, који ће показати његов степен јачине, одговарајући разним условима, и да се може прелазити, кад потреба захте, од слабије на јаче Форме утврђења.

Зна се, да грудобран противстаје куршуму, ако има дебљину 30 или боље 835 сантиметара; а ако се мете деОољина на 40 сантим. грудобран ће заклањати против веЋћине мали парчета граната пољских топова и картеча, нарочито пак против шрапнела и митраљеза. Против пуни артилеријски зрна треба дебљина да је бар три метра (8).

"Кад седне и наслони се на грудобран, кад пуца, стрелац има висину 55 сантиметара (0755); зато да би га заклонили на овој висини и да му је лакше гађати, нетреба никад презирати прављење бонета, које, да би цељи одговориле, ваља да су високе 25 сантим (0725). а дебеле 40 сантим. (0740). Оне одстоје један корак