Ratnik

| РАЗаНЧНОСТИ

ПРЕДАВАЊЕ ТАТО 28. ФЕБРУАРА

МА СКУЏУ АРТИЛ. ОФИЦИРА О ОСТРАГАМИМА. 1

Поштована господо !

Последње предавање на скупу артилерејских оФицира било је још 1875 године,

У тој години држата су три предавања, од којих су два за артилеристе, а једно је било удешено за сву господу официре,

Спрема за први рат а и саме ратне прилике принудиле су, да се прекину наши даљи састанци. :

После минулов трогодишњег састанка сматрам за своју дужност, да се састанем с вама на овај начин и држим за особиту срећу, која. ми паде у део, да ја први изађем пред вас са предавањем. Нисам бирао никакав виспрени предмет за читање, већ напротив оно што ће бити свакоме артилеристи приступно а и преко потребно.

Ја сам, господо, спремио да прочитам пред ваш уважени сЕуП нешто о остраганима, пи то: -

„Кратки нацрт развитка новије артилерије“ и „поделе затварача код острагана“, „кратки опис српских острагана, који се наоде код пољске артилерије“ и „пропис за руковање са остратанима“, “

Што сам изабрао баш овај предмет за читење, на то ме је највише руководила и изазвала потреба, јер је пи код нас у последње доба усвојен острагански материјал, око кога се захтева далеко више уметности и знања при руковању од спред пунећег се материјала.

Дељ ми је, као што сам напред рекао, та, да вас углавном упознам са поделом свију затварача а детаљно са нашим остраганима, и с тога вас молим да ме до краја саслушате,

1 Види »Ратник 1. н ШП. свеска«.

2 Овде у продужењу имао је да се штампа »опис српских острагана“ и пропие за руковање са остратанима«, те да буде целина предавања. Пошто је ово двоје већ штампано у засебним књижицама, то је овде изостављено .