Ratnik

184 | РАЗЛИЧНОСТИ

_в. Двогуби клин, а, _ Четвртасти прости клинасти затварач (КЈасћке! Уетвсћјиав),

· Ово је једноставан масиван четвртасти клин, који кроз цев попреко пролази и њу затвара с дна. Основна — производна површина овог затварача није ништа друго, до равноотстојни трапец, чија предња, страна, која затвара цев, стоји управно на осу душе а горња и доња равноодстојно међу се и са осом душе, бтражња страна положена је косо, у след чега се и образује клин.

Да се не би затварач при пунењу из лежишта извукао, то је 82 нешто дужи начињен, од самога лежишта и с десне стране снабдевен са једном рупом, која у свему одговара величини простора пунења, Према. овоме затварач при отварању треба толико извући у лево, док се на устављачи не заустави, а то Је, ДОБ се не сложи рупа на затварачу са простором пунења,.

6. ОЗаобљени прости клинасти затварач (Влпакен Уете с ћ55).

Овај се затварач разликује од горњег у томе, што задња страна зачеље затварача —- није равна већ заобљена, -

6. Двогуби клинасти затварач (Порреке Уегзећи).

Он је састављен из два клина, од којих један лежи спред а други позадн а оба се са својим клинастим површинама ослањају један на други, услед чега чело и зачеље затварача увек остају при кретању равноотстојно једно према другом, те лежиште потпуно затворе.

а. Уздужне затвараче,

Овај род затвара цев од острата дужом у правцу душе. бни су различити, што зависи од начина утврђивања у лежишту, те с тога се и деле на:

а. Уздужне затвараче са попречним чепом. (Варендоро-У/аћгепдог!) и

6. Уздужне затвараче,

а) Уздужни затварач са попречним чепом.

да утврђивање ових затварача цев је у трупу тако. удешена, да један чеп затвори цев од остраг у продужењу душе а други попречни провуче се попреко и кроз труп деви и кроз уздужни чеп, те га утврди у лежишту — цев затвори.

Оба чепа утврђују се у лежишту са вретеном, Која се наоди позади на уздужном чепу. Отварање, затварање и утврђивање врши се помоћу ручица, које су сједињене са вретеном.

Кад се отвара, најпре се извуче и одвије вретено, затим извуче попречни чеп па најпосле уздужни, При затварању бива обратно,

6) Уздужни затварач.

Он затвара цев дужом. Има на површини својој завртке са којима се утврђује у лежишту.