Ratnik

ОПСАДА МЕЦА 918

батерија придружи се онима код Ретонфеја (Ређоптау). Ови 14 батерија (84 топова) просипаху за читави | сахат ужасну ватру противу Ноасвиља (ХојззеуШе-а) и Брасерија (Вгаззетје) и сасвим ућуткаше противничку артилерију. Међутим 28. бригада са 2 батерије бејаше заузела Фланвиљ (ЕапушШе) и Коенс (Сотсу) и на тај начин ослободила лево крило 3-ћој пешачкој бригади.

Око 10 сах. командант ландверске дивизије , ђенерал у. Сенден добије заповест, да нападне на Ноасвиљ (Хотезеу е), при чему имала је да садејствује и З-ћа бригада. Пошто бејаху савладане неке тешкоће око 119, сах. бејаше већ заузет и Ноасвиљ и Брасијер (Мојазвеу Ше и Вгаззег). д-ћи Француски кор одступаше под ужасном артилеријском ватром.

На десном крилу пак продираху Франпузи у напред и сузбише пруске предстраже на њиховом левом крилу, али при свем том опет ништа значајније нису били предузимали !

Француско лево крило имало је да предузме офанзиву, тек пошто се дигне магла и пошто се примете резултати напада З-ћег кора.

Међутим Пруси нису се ни најмање обазирали на маглу, него што је могуће пре дохватише се најважнијих тачака, т. ј.: Ноасвиља, и Брасериа (Моззвеу Ше, Вга55етје), и тако на решавајућим тачкама задобише иницијативу. Одма по одступку Француског 3-ћер кора, крену се Ф-ти кор под врло неугодним околностима противу Сервињи-Поа (бетујопу-Ротх), али при томе претрпе знатне губитке и враљи се натраг, пошто је одступком 83-ћег кора његово десно крило остало сасвим отворено.

Прва дивизија, 6-ог кора нападала је на Фејљи (кашу) око 9 сах. и била је два пута одбијена, али при свем том испаде за руком неким оделењима Француске војске