Ratnik

320 НАУЧНИ И поучни део

нудили је, да потражи опасне помоћи од Русије. Тиса им дакле бијаше најпре заштитница, затим основа, а, после руске интервенције браник., —

Но и оне операције, које би ишле преко и дуж Карпата, све од Ђердапа па у около до Њитре и Ваге, улазе у неизбежну свезу с Тисом, те с тога она није значајна, само као важна унутарња баријера на угарском војишту, него путом многих и важних долина, које јој стасавају с амфитеатарских Карпата, она у себе прима и операцијске пруге, које везују ово војиште са, суседнима, — операције са Шила и Одте, са Серета и Прута, са Дњестра и Вистуле.

Главна је карактеристика ове големе низије песак, баруштина, трстеник (рит). Иза житних поља, у којима _ се човек ко у мору изгуби, наилазиш на простране пу= старе, где ни једног поточца нема да сухи песак и жедну земљу напоји; ни једног сеновитог дрвета, да у хладу своме склони од припеке уморна путника; а небројена стада оваца и говеди олуде по мекој тлини жешкога песка, По цео летњи дан до подне гредеш по тој, иначе веома, плодној, потиској Сахари, а нигде да видиш питомог села. Ал су баш с тога села у толико п већа, и има их и по 20000 душа.

Ове мочве и пустаре нису без важности војне. Трстеници и обрасле пиштољине, уједно су и заседе за. небројене чете, са којима се у толико теже излази на крај, што се само урођеник уме и може у таквој несагледној просторији оријентирати. У Међутисју пак, које је права степа, још више отежава војне операције оскудица пијаће воде, немање насеља и суви песак.

Међутисје, т. Ј. део ивмеђ Тисе и Дунава, дакле западна половина овог војишта, — у односу према средњој Европи, у толико је важније и претежније, што оно