Ratnik

330 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

и уплашени доласком Пољака, Турци не само да су изгубили битку, него, окренув леђа, расуше се куд који, чим су угледали заставе пољске на брду Калембергу. —

Но упоређујући ове две близнакиње, Саву и Драву, по њиховим стратигијским Функдијама са полострова, нашега к северу, није тешко увидети, да је Сава много удеснија за напад против Италије, а Драва против Аустрије. Мура, та најглавнија уточица Дравина , водећи Мурицом и Литвом у равницу бечку, и преко Ротмана, у Енс, управ казује пут к Бечу; док би преко Тиролске колона прелазила неплодне крајеве, газила стрма и гола брда, и имала изложено десно крилу удару непријатељском.

_ Напротив идући уза Саву, оба су крила наслоњена, на поуздане планине, и силази се на Исонзу путом најкраћим, Овим путом једанпут и иђаху Турци, и за цело би завладали северном Италијом, да их Млечани непретонише преко планине.

Овај пут уза Саву не само што је најкраћи, кад се иде из Босне за Италију, него је најудеснији и за војсву из Италије против Угарске мимоилазећи Аустрију. Њиме су могли Французи, као господари од“ Ломбардије и северне Италије, дати руку Турцима у рату 1809, да су хтели с њима сложно војевати против Аустрије. Јер од свију путова, који везују Италију и Аустрију, и најкраћи је и најудеснији на Бренту па на Пијаву, уз Исонзу на Тарвис и спустити се Дравом или Савом.

И Турци, у својим ратовима против хришћана, да су место Рабе, тражили да завладају Исонзом, можда би давно овладали Италијом, а Боме после, незна се где би се зауставили.

Истим овим путем, као што смо једном већ споменули, ишао је и Наполеон 1797, и дошав победоносно у Брук, могао је без икакве препоне пасти под Беч, да га није задржало примирје од Лубна, а после мир Кампо-Формијо. —