Ratnik

290 _ ЗВАНИЧНИ ДЕО

кад буду ишли, да какве транспорте или регруте прате, или иначе из команде у команду по разним званичним пословима, неприпада ништа више, него и осталим војницима, т. ј. према закону о обмундировки, рани и т. д. (зборник 14. стр. 176.) припада им за време пута само леб у новцу, на начин као што је прописано највишим решењем од 26. Септембра 1864. (збор. 17. стр. 196.), новчано продовољство и путно — побољшано предовољство по списку са осталим војницима, прописано према броју путујућих војника, као што је и горе поменутим расписом КЉ 1052 објасњено. -

Но овим се немења решење министра војног од 27. Августа. 1878. КЉ 1584 односно побољшаног продовољства. војника возарског оделења, којима се без призрења на број, даје у путу кад транспортирају 1 гр. чар. или по допнијем решењу министра војног од 27. Марта ове год. ЕЛ 2605 двадесет пара динарских. А на случај ако би се регрути о своме трошку ранили, онда спроводећи ах подофицир имаће побољшано продовољство не према, броју војника, с којима путује, но као засебно путујући.

Преднаведено наређење почиње важити од почетка 060 годишње регрутације, а дотле ће се команде и војна надлештва управљати по досада постојећим прописима, односећима се на, предметне издатке.

Ако је која команда или надлештво, подофицирима при спроводу регрута и транспората дневницу од 6 гр. пор. изда вало, то је погрешно рађено, јер је противно горепоменутом распису под КЉ 1044 и 1052. Зато нека више издате суме на попуну своје касе наплате и исправку у рачунима учине, јер оне се зато и одговорним чине.

Издатак на горе изложене подвозне трошкове пада на терет кредита буџетом одређеног на подвог, попутину, сеобне трошкове официра, војника, званичника и служитеља, а на партију „особених трошкова“ у смислу наређења горе поменутог закона.

Према томе, ако би којој команди или надлештву потребна била извесна сума на подвозне трошкове војника и нижих чиновт за тек. рач. год. нека јаве министру војном колико им је нужно, те да им он кредит отвори.