Ratnik

о2 со

ЗВАНИЧНИ ДЕО

'Гопове у рубрикама ПТ. и У. узели смо за то у сравнење, и ако се морају рачунати већ међу застареле конштрукције, што су они веома слични нашим 4 Фунт. пољским тешким и 12 фунт. позицијским топовима, који су били употребљени у последњим ратовима.

Таблица ова на први поглед показује надмоћије најновијих Крупових топова, над свима овде са истим упоређеним, а из ње се виде и елементи, који на то упливишу.

Из овог сравнења може се извести тај закључак да се самом конструкцијом цеви топовске, и удешавањем тежине и Форме зрна, и тежином Фишека не могу постићи више никакви већи резултати, ако.се не обрати најозбиљнија пажња и на, дејство самога, барута по себи, које је условљено не само његовим хемијским и механичким саставом, него и формом и величином зрна, густином барутне масе, у зрнима и формом и величином простора у коме барут сагорева, и здкуд му долази иницијална експлозија или запалење.

Артилер. конштруктер у будуће мора себи да конштрупра : цев, гранату и барут хармонично према цељи, коју жели да постигне, и не сме више да урачуњава силу барута, као силу датог му ин независног фактора.

М. Крупова Фабрика топова у Есену.

После до сада изложеног држимо: да не ће бити излишно, да овде, кад смо већ говорили о производима Крупове Фабрике, проговоримо коју и о његовој Фабрици.

Фабрика Крупова за израду челика, постоји у Есену у провинцији Вестфалској, краљевине Пруске, још од 1810. год. а од 1826. године рукује њоме њен садањи властник Г. АлФред Круп.

У тој Фабрици сад раде 8.500 радника. Земљиште исте простире се на 400 хектара, од којих су 70 хектара под зградама. У њој има 1648 разних металургичких пећи, 298 парних казана, 77 парних чекића од 100 до 50.000 тона тешких, и 204 парне машине свега од 11.000 коњских сила.

Од топова кадра му је Фабрика да изради месечно.

950 пољских топова, 80 топова од 15 сантиметра