Ratnik

АИ) ЗВАНИЧНИ ДЕО

Тек са тако грдним сретствима дошао је Круп до овако

савршене производње, као што је данас код њега видимо.

___Са овим смо свршили научни део овога извештаја; сад имамо да известимо још о гостима, који су походили ове опите у Мепену и том приликом да кажемо: да је ово управо био састанак артилеријских капацитета целе Европе, на коме јен Србија први пут имала своје изасланике.

При пупању присуствовало је свега :

97 официра, од којих је било: из Немачкога царства. од марине 5; из Пруске од артилерије 4, од инжинерије !; из Баварске од артилерије 2; из Саксоније од артилерије 2; из Виртемберга од артилерије 2; из Белгије од артилернје 9; из Хине 2: из Даније од артилерије 3, од марине 2, од инжинерије 1; из Инглеске од артилерије 5, од марине 5; из Холандије од артилерије 6, од марине 2; из Јапана 3: из Италије од артилерије 6, од инжинерије +, од марине 8; из Норвешке од артилерије 8, од марине 2; из Аустро-Угарске од артилерије 1, од инжинерије 1, од марине 2; из Португалске одартилерије 2, од марине 1; из Румуније од артилерије 3; из Русије од артилерије 4, од марине 1, од инжинерије 1; из Шведске од артилерије 2, од марине 2; из Швајцарске од артилерије 3; из Шпаније од марине 3; из Турске од артилерије +, а из Србије нас двојица.

Ређати имена свију, било би излишно, али да би се видело са каквим смо одличним људма ту имали прилике састати се и познати се, не можемо, да не споменемо у артилерији позната имена : генерала Баранцова и Бјељајева, Росета, и Матеји, и Херцога, пуковнпка: Никеза, Бруна, Бованетија., Блајлера, Салбаха, и Швајнгела, подпуковника : Милера и Форвероа, мајора Ле Буланжеа, Нолена, Графа Гелдерна Поци и капе"тана Сијачија, као официре, који су били међу гостима. У колико су за нас сами опити били антересантни, у толико смо се још двојином више оријентовали о најважнијим артилеријским питањима у приватним разговорима, што смо имали са свима овим специјалистима и научењацима наше струке.

Најпосле држим: да смо дужни, још да у неколико речи т. министру војном доставимо: усрдан и сјајан дочек од стране г. Алфреда Крула и његовог сина, који нас не само у Мепену господсви примише и сместише, него нас јошну Есен одведоше да нам и фабрику покажу, и у својој нас кући угосте. Ово у име