Ratnik

општи ПОЈАМ О ХИГИЈЕНИ 659

здравље да страда. (О овог гледишта војна би служба, у којој дисциплина захтева безусловну послушност, била велики извор болести. Али с друге стране служба баш потпомаже, да се поститну врло повољни резултати односно здравља војника. Покварене нарави и навике, потрешна убеђења о користним правилама за живот најлакше се искорењују помоћу непопустљиве дисциплине. Још у прошлом столећу Гринго, један од врло чувених војних лекара, рекао је у својој књизи „о болестима у војсци“ : „за предупређивање болести нису потребни лекови, али мере које се у војсци за ту цељ употребљују, не смеју се оставити војнику на вољу. Оне морају бити у виду заповести, које чине, те војник слуша без икаквог резоновања“.

При данашњем раду, који у војсци постоји, најближе војне старешине у стању су највише да учине, да се војничко здравље очува и побољша.

Благостање војске у сваком погледу зависи од административне власти.

Многима се можда чини, да је старање о здрављу војника остављено искључно војним лекарима, а не ОФИцирима. Међу тим, официрима је у дужности, да се старају о оделу и обући, о рани и смештају војника по квартирима, чистоћи, наравствености, развићу и Фронтовом изображењу, одређивању службених занимања код војника, рада и о многоме, што се непосредно односи на војну хигијену, т. ј. официрима су постављена старања, која садрже у себи услове од којих у главном зависи војничко здравље. Од неповољног или небрежљивог испуњавања тих услова, могу се развити у војсци врло опасне болести. Према овоме лако је појмити, да су официрима преко нужна знања о томе, какове услове треба имати у виду, те да се у колико је могуће потпомогне одржању и побољшању здравља војника.