Ratnik

,

59() ЗВАНИЧНИ ДЕО

8. Кад је рат нападан онда са оперирајућом војском, мобилишу се и марширају опсадни пукови постепено, почевши од најудаљенијег од ратишта. - + о

9. За случај опсаде мале тврдиње, куле, утврђеног кланца, — у опште опсаде у брђанском предјелу, употребиће се ТУ. лаки опсадни пук, који се по потреби ојачава са 1232 батеријом из других опсадних пукова са пољским батеријама из опсадне војске, и 45 брдским олучним мерзерима.

10. Сваки опсадни арт. пук има своје оделење опсадне муниц. колоне, у коме се за топове до 8300 за мерзере до 200 метака води.

Муницијона кола даје држава, а запрега воловска попуњује се од народа.

11. Сваки опсадни арт. пук има своју „пољску лабораторију“ и своје „покретно арт. радилиште“ као што је за корпусну пољску артилерију прописано.

12. Сваки батаљон градске артилерије мора толики бити, да све опсадне батерије, у дотичном граду смештене, довољну арт. послугу са нужном резервом имају.

18. У ратно време Грачуна се просечно до 80 људи на свако опсадно оруђе, и то свега како у батерији тако у муниц. парку, лабораторији и радилишту. Према томе цео састав опсадне наше артилерије од 100 оруђа изнео би на 83000 људи (топџија, возара, лаборатораца и радника).

14: Материјал сваког опсадног пука као топови, лафети, предњаци, теретна кола, за чренос мерзера, муницијска. кола, запрежни прибор, пола ратне шарже и т. д. мора се свету подпуној приправности у дотичном граду налазити и у шупама, (односно магацинима) чувати. |

15.“ Запрега за опсадне батерије и остале, опсадном парку принадлежеће возове, узима се пописом од народа и то: коњи за 12%= џи 9е= батерије, а за све остале волови.

То је као моје одвојено мнење, које учтиво достављам Г. министру.

25. Јула 1879. год. Београд. Председник артилер. комитета, пуковник,

С. Грујић с. Р.