Ratnik

ПОСМАТРАЊЕ О ЖЕЉЕЗНИЦАМА 635

лазећи влакови умножавају број све више и више; тако, да ће за кратко време за борбу спремна бити.

2) Врло би користно било, да трупе неколико дана марширају, да би се позване резарве за марш успособиле. Али томе се противи жељезница са својим брзим транспортовањем, којим се постизава :

а, брза концентрација,

6, довезе се бројно стање скоро потпуно, јер расхода услед марша нема.

Почем је снага жељезнице, која је 1870,71. у рачун узимата , већ надмашена, то се дакле жељезнаце могу употребити још у вишој мери и боље, него маршеви пешачки,

Немци нису могли много употребити жељезнице за нарочите стратегијске или тактичке цељи. Тако н. пр. морале су војске за северну Француску, Парис, Орлеан и Дижон марширати неупотребив жељезницу, јер немачке трупе нису још биле поселе дотичне пределе а Французи су били покварили жељезницу.

Од већих жељезничких транспората немачких треба напоменути транспорт већег дела 3. дивизије од 9. до 8. Новембра од Меца за Нантеј на Марни (80 миља). (Халфеш је код Па Еег!6б зопа Јоцатте); даље, 4. пешачке бригаде, једног ескадрона дратона и једне батерије 2. дивизије од Попт-а-Мусона (Ропб-а-Мопзвоп) у Соасон (28 миља); једног исто толико великог оделења 18. дивизије од Меца до Донжеа, да пази на Лангр (19 миља); домобранска, (ландверска) гардијска дивизија од Штрасбурга за Нантеј на Марни (47 миља) и напослетку + пешачке дивизије "јљ« Октобра на Лоару. Велики рад није се могао ни захтевати, јер су околности за то неудесне биле, и многа заустављања дешавала су се на жељевницама, које су биле у великој употреби.