Ratnik

ПОСМАТРАЊЕ О ЖЕЉЕЗНИЦАМА 645.

ника. 24. кору стајала је на расположењу жељезница Лион-Дижон са 2 коловоза, која је за велики рад способна, била и жељезница Лион-Лонс ле СОурније-Бесансон са једним коловозом. Шрва се жељезница могла употребити само до Шалона, почем је генерал Вердер био већ поседнуо Дижон.

Шруга дакле Шалон-Дбл беше једина, којом се 18., 90). и део 24. кора могао ползовати. При најтежијим околностима и оштрој зими одпоче транспортовање. Орлеанска жељезница, морала је дати материјал за превоз 18. и 20. кора, па зато се отегну почетак товарења од Уб. до а. Децембра и трајаше до Ио. руси су дакле подпуно могли бити 8. Јануара у Бесаснону. Но због необичне студени многе се осовине поломише и тако се морао број кола смањити или број лакомотива увећати. Транспортирање 24. кора одложено је на једанпут 84 8 дана и одпочело је Уљ. Децембра, тако, да се јеу Шалону на Саони неизбежно са 18. и 20. кором укрштати морао. Изненадно је наређено и почето и укрцавање 55000 људи 15. кора из Вијерзона Виље за Весул | и Клервал, дакле сва + кора у исто време употребљавали су пругу Шалон-Дбл. Велике зорке бејаху неизбежне и по „Ајсететеп Миштаг-Лејтипо“ (из које од части ово последње вадим), дешаваше се, да су влакови требали по 10 дана да пређу 40 миља дугу пругу Невер-Клервал, — само # миље дневно !

Сви протести жељезничких управа невредише ништа, војене власти захтеваху, да се изврши план, који се немогаше иввршити, да се трупе блатовремено у Бесанеон превезу; па чак су и отежавале извршење, одлагањем и противним наредбама. Ипак је жељезпичка управа радила у колико је год могла, — влак за влаком одашиљан је и жељезнице беху скоро тако претрпане, да влакови немогаху ни напред ни натраг него стајаше 8—4 дапа.