Ratnik

0 БРЗОМ УТВРБИВАЊУ 653

400 кубни десиметара, то цео посао од прилике за 8 сата и то може се извршити,

Како су профили 5 и 6 за Фронтову и бочне стране, то слика 7 може се узети за профил грудобрана са зади (са стране гркљана) као основни образац. Овај грудобран има за цељ да заклони стрелце у унутарњем рову, против опкољавајућег напада, и зато довољноје да противстаје куршуму. Но опет да би се могло у нужди и са њега да пуца, дата му је бонета и устројен за одбрану. У исто време није с горега направити басамаке на свакој страни утврђења за лакше прелазење, само кад је могуће т. ј. има се времена и сретства.

Површина овог профила износи 3" 90 (890 квадр. десиметара).

Да би стрелце у овом рову сачували од позадњи удара — дакле кад још није потреба да и они излазе на, банкет да пуцају, — то се позади насипа друга маса земље — леђобран (ратадов) дуж унутрањег рова. Његова површина, износи 17" 60 (160 квадр, десиметара).

Цела нужна земља за оба ова насипа — грудобран и леђобран износи 5“ 5 на један метар дужине.

Унутрањи (ваклањајући) ров широк је горе 8"6, а доле 2750, дубок 1705. Џри улазу на банкет направљени су басамаци у нагибу рова, а супротна страна нема басамака и нагиб је што стрмији; површина профила овог рова износи 8" 20 (320 квадр. десиметра).

(Остатак земље за грудобран даје спољни ров. Он је 0" 80 дубок и 2" 20 горе широк. Нагибе има природне, а површина профила има од прилике 1" 60 (160 квадр. десиметара.

Профил слика 8 је стране позадне (на гркљану), који тако исто заклања од пушчане ватре стрелце, кад