Ratnik

ВОЈНА УСТАНОВА БУГАРСКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1025

6. Обилажење при аванзовању,

Т. Одузимање команде и

8. Одпуштање из службе.

102. Последња казна употребљава се као крајње средство, кад се све предходеће казни употребе, па се ппак официр или војни чиновник непоправи. У таком случају, дотична предпостављена власт, понуди таквог непоправљеног чиновника да сам поднесе оставку; и ако он у одређеном року то неучини, онда сео томе надлежном месту учини предлог уз спровод учињеног исљедовања и кондуитлисте.

103. Но — овим путем из службе удаљени оФицир или војни званичник, задржава право на пензију, а официр још задржава и свој чин, и према томе, ова би казна одговарала постављању официра у стање недејства. >

104. Дисциплинарним законом прописује се надлежност и размер казнења за иступе разне, дисциплинарне природе.

М.

САНИТЕТОКА СТРУКА.

105. У, Бугарској санитет је устројен на особити начин. Ту непостоји одвојени санитет за војску и санитет за земљу, већ цела санитетска струка представља за себе једну установу, која стоји под управом главног медицинског савета при министарству унутрашњих дела.

Главни медицински савет,

106. Главни медицински савет образују: председник, као начелник укупног санитета, и три члана, од којих су два члана редовна и један почасни. Главни војни донтор при војном министарству јесте тај трећи — почасни — члан главне санитетске управе; остала два редовна члана са председником стално су у медицинском савету, и на друге се дужности неупотребљавају.

107. Сва санитарна правила за земљу, за окружне болнице за карантине, за санитетску полицију, и т. д. израђују се главним медицинским саветом. Мање важне прописе и упуте медицински савет издаје непосредно потчињеним окружним власт, -» Т

РАТШИЕ КЊ. П ов, хи. (55