Ratnik

НОВИ РУСКИ ЛАФЕТ И МУНИЦИОНА КОЛА 919

Из овога види се, да је основна висина пуфера само два пута талика колика је при притиску од 818 пуда, што ноказује да се каучук немора најпре стискавати пре уметања као плута.

Каучуковити пуфер показао се, усљед млого већег еластицитета, претежнији над јагњедним пуфером.

Усљед напред поменутог делења лафета на двоје, испала је тежина оног дела лафета, на који цев при опалењу метка непосредно дејствује, само 12 пуда (196 крг.). Са овог дела преноси се покретање помоћу пуфера на други део лафета, при чему се плутни пуфер при пупцању из 9'%4 топа, са почетном брзином од 1200' (3667), своди на 1", а каучуковили на ду".

Из табле П у којој су садржане живе силе, које код разни родова лафета морају бити узете, види се, да нови руски лафети, усљед пуцања, имају много мање да трпе пего ли код страрији лафета.

У сљедећем определићемо рад који се производи при стискивању оба рода пуфера.

Плутни је пуфер, као што је још горе напоменуто, још у почетку при намештају са 800 пуди стиснут. Џри пуцњу исти је још за 1 љ“ пресован, т.ј. његова је висина од3 љ“ на 3 ~—1'љ = 2" редуцирана. Из поменуте табеле види се, да ова висина одговара притиску око 850 пуди. Овај притисак подаје у исто доба и највеће оптерећење клина при опалењу метка.

При овом притиску производи јагњедни пуфер рад -___- у : А ои

пуд стопе (359 килогр. метара)

Почем је код каучуковити пуфера почетно стезање = (0) и при опалењу метка ови се за половину, т.ј. на 2 Ла“ стегну, што одговара према наведеним датима, притиску од 813 пуда, то ће износити рад за исти