Ritam

VIDEOMIX

VIDEOMIX 002 24-27.4.1989 OML4DINSKI KULTURNI CENTAR GALERIJE GRADA ZAGREBA

Jugoslavenski festival giazbenih video spotova "Videomix 002", koji de se od 24. do 27. 4. 1989. održati u prostorima Omladinskog kulturnog centra, GSC-a Kulušić i Ateijea Meštrović raspisuje N ATJ E Č AJ za najbolji uugoslovenski glazbeni video spot i najbolju produkciju glazbenih video spotova (sve kategorije glazbe). Pravo sudjelovanja imaju svi državljani SFRJ i sve institucije koje se bave ovom djelatnosti, a može ih se slati na slijedećim formatima: U-matic (Hi S), VHS i Betamax. Broj spotova je neograničen, a u obzir za konkurenciju ulaze radovi nastali od 1.4,1987. do 1,4.1989. godine. Svi radovi biti će žirirani za program konkurencije, čime automatski ulaze u ravnopravan izbor za nagrade, koji će direktno prenostiti TV na svom trećem programu. Uz svaki rad priložiti slijedeće; a) naziv spota b) trajanje c) format realizacije (U-matic, VHS, Betamax) d) godina proizvodnje e) produkcija Svaki autor dužan je priložiti kratku biografiju: a) datum rodenja b) školovanje c) kratki opis dosadašnjeg rada s videom Zbog potreba kataloga priložite portret-fotografiju i po mogućnosti foto presnimku kadra iz spota. Krajnji rok slanja je 15.4.1989. na adresu: VIDEOMIX 002 Preradovićeva 16. 41000 Zagreb Nakon završetka festivala svi radovi biti će vraćeni pošiljaocu. Marlon BRANDO, posle dugogodišnje pauze (od 1980) vraća se filmu. Upravo je završio snimanje filma "Suva bela sezona" tamnopute rediteljke Euzan Palsi, u kome igra advokata Donalda Saterlenda, profesora u Južnoj Africi koji se bori za prava svojih obojenih učenika. Odmah zatim po sopstvenom scenariju snima film "Žeriho" u kome će tumačiti agenta CA na zadatku u Centralnoj Americi. Prvobitno najavljeni reditelj Donald Kernel, napustio je projekat. Najzad, u filmu "Novajlija" vraća se na teren koji ga je proslavio, tumačeći mafioza pored Metju

zna za predah. Posle uspeha prošlogodišnjeg bezbol hita “Bull Durham", za ovu godinu pripremio je бак tri projekta. U prvom koji se upravo privodi kraju ponovo tumači igrača bezbola. Film se zove "Shoeless Joe” a režira Fil Alden Robinson. Potom u jednom od najnestrpljivije očekivanih filmova sezone "Osveta" Tonija Skota (Top Gan, Policajac sa Beverli Hilsa 2), glumi pilota koji se zaljubljuje u ženu (Mediin Stouv) svog domadina na hacijendi (Entoni Kvin), što, naravno, dovodi od tragičnih posledica, Krajem godine Kostner de se oprobati i kao reditelj. Projekat je zasad u tajnosti i šuška se jedino da se bavi nacionalnim pitanjem ameridkih indijanaca.

Amerikanci su nezaustavljivi kada je u pitanju prerada evropskih filmova za njihovo tržište. Posle Francuza (Tri muškarca i beba, Rodakrodaka, Begunci) na red su došli Španci, tačnije njihov najzanimljiviji reditelj Pedro Almodovar. Njegov prošlogodišnji hit "Žene na ivici nervnog sloma" imao je puno uspeha u ditavom svetu, pa i u Americi, Imao bi i više, smatraju ameridki producenti, da nije na španskom jeziku, Zato su otkupili prava na rimejk, ponudili Almodovaru da ponovo režira, a kada je ovaj sa gnušanjem odbio, angažovali osrednjeg rutinera Herberta Rosa. Ulogu koju je u španskom filmu tako maestralno odigrala

Drugi yeliki evropski hit protekle sezone, nemadki "Bagdad kafe" Persi Adlona, po svemu sudeći, snadi će još gora sudbina. Bide pretoden u ameridku TV seriju, u kojoj de fascinantnu Marijanu Zegebreht, svemogudu kelnericu i zanosni foto model, zameniti niko drugi do Vupi Goldberg. Nadam se da Nemci nemaju rasnih predrasuda!

Sedate se "Serpikal? U njemu je policijski detektiv (Al Padino) umesto sa nevernom suprugom, živeo sa velikim, dupavim psom. Petnaest godina kasnije detektiv i pas, su glavni trend u Holivudu. U ovom trenutku završavaju se najmanje tri filma na tu temu, a u pripremi je još nekoliko. Džon Travolta u filmu “Nežno" Roberta Harmona (Autostoper), Tom Henks u "Tamer I Hud" Rodžera Spotisvuda (Kroz plamen Nikaragve), i Džim Beluši u "K-9" Roda Danijela (Mladi vukodlak) rešavaju zamršene sludajeve übistva uz pomod najboljih dovekovih prljatelja. Majstor strave Edgar Alan Po ponovo je u središtu pažnje. Još od vremena Rožera Kormana, nije postojala ovakva jagma među filmadžijama za njegovim delima. Preciznije, za njim samim, odnosno njegovim životopisom. Svojevremeno je Silvester Stalone bio otkupio prava na ekranizaciju pišdevog života ali od toga nema ništa. Zato de u italijanskoj produciji biti realizovan biografski film pod jednostavnim nazivom "Edgar Alan Po", Glavna uloga još nije dodeljena, ali zato je reditelja - dvojica, I to Džordž Romero (Zombi, Kripšou) i Dario Ardjento (Madka sa devet repova, Fenomena), istovremeno, u Holivudu, još jedan kult autor horora Stjuart Gordon (Re-animator, Lutke), priprema rimejk najpopularnije Poove pripovetke “Njihalo strave" (The Pit And The Pendulum). Kostnerov partner iz "Nedodirljivih" Son KONERI, posle prošlogodišnjeg Oskara, jedan je od najzauzetijih starih asova u Holivudu. U tek okondanom Spilbergovom spektaklu "Indiana Džons i poslednji krstaški rat" zajedno sa sinom (Harison Ford) tamani naciste. U filmu "Porodidni biznis" Sidnija Lumeta, koji se ovih dana snima, ima sina (Dastin Hofman) ali I unuka (Metju Broderik), Da nije u pitanju ameridka verzija "Maratonaca (koji) trde podasni krug"? U drupoj polovini godine zajedno sa Stingom glumide u filmu šekspirovskog naziva "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", a sezonu de zakljuditi filmovanjem Vagnerove opere "Nibelunzi" u kome de mu partnerka biti Džoan Čen (Poslednji kineski car). Radni naslov filma je "Prsten".

11