Ritam

Fanzoni

Kao oblik komunikadje u okviru raznih postkultura fanzini su tek u zadnjih nekoliko godina doživeli prava masovnost kod nas. Otuda se nametnula potreba za redovnijim praćenjem ove scene koja najčešće prati zbivaiya na muzičkoj sceni, ali ne samo t 0...

600 000 RAZLOGA DA ODUSTANETE Br. 485 Ne daj'te se prevariti: u pitanju je drugi broj fanzina koji se na satiričan i blagozezatorski način bavi domaéom hardcore scenom i njenim najisturenijim predstavnicima, ličnostima koje su veé postale deu lokalnog folklora... Osim humora i otvorene samoironije, „600 000 razloga da odustanete” se odlikuje zanimljivim grfičkim uredenjem, pa ukoliko povrh svega imamo na umu neobičan koncept ovog izdanja, nije uopšte preterano reći da se radi o Jednorn od riginalnijih domaćih fanzina. Evo odlomka iz tobožnjeg intervjua sa gnJ pom Motus: P: Vjerojatno bi naše čitaoce zanifftalo dp kuda crpite inspiracije za tekstow? ÆO; Pa, iz dnevne stampe. < P: Možete li malo pojasniti? O: Pojasniti? P: Da. O; Pa, iz novina. P: A tako! O: Da. P: Drugo pitanje. Zašto baš takvo ÌSjpjS O: Koje ime? P: Motus. O: ... P: ??? O: Otvaramo butik! Sto reéi nakon ovoga? Briljantnì Motus i dalje poznati po svojim britkim i provokativnim izjavama uzbuduju javnost svojim restàruriranjem praiskonske punk energjje”. (Adresa: 600 000 razloga c/o Marin Stojić, Gruška 16, 41000 Zagreb). Cena: 860 000 000 žaba).

BOUIŽIVOT Br. 4 Jugoslovenski fanzini su veoma retko objavljivali napise o politici (a i zašto bi, kada su gotovo sva naia „zvanima” javna glasila krcata politikanstvom?), ukoliko izuzmemo „angažovane” tekstove o raszimu, mirovnoj policiti i bratstvu medu ljudima, uglavnom po uzoru na strane izvore, tj. mtinsko hardcore levičarenje. Jednom rečju, lako je bilo kritikovati zločine Aparthejda, kada se to đešava negde drugde... Novi broj novosadskog „Bolje života”, izrneđu se i situacije a Jugoslavia - iz Perspektive.potkultuceji foibe? .prirriese-dpsadriog poltri tikanštva). Tu pre sväga rnišlim nâ sa Marjanom koji objašnjava da jc razvoi underground scene mogućjedino putenti zbiižaMmja. i odsldjianja qd teSlurne'fwknja'üzàcije Jugoslavije. Takođe spomcnuti čianak „Kosovo je punk rock”, momka Koji à'vi u Gnjilanu. Uz sve io, novo izdanie „Boljeg života” je krcato intervjuima, inforrnacijama o bendovima, recenzijama ploča, kaseta, koncerata, itd., pa ipak, uprkos materijalu koji odskace od-' uob’ibdjènog domaceg barde óre proseka (recimo - intenju sa Rich Rids On L.S.D. iz. San Frànqska, koji nisu samo jedha od myperspektivnijih ?ЦС dirupa na svetskoj ne’gò’i veštp’ižbegavaju šablonske odgovorc па šablonska pitanja), valja napornentiti c taije.oyo izdanjje namérijeno naju?Jtn HÇ strru'tijacima i.,àÌ3<’nicinia... Narav-ù,-. no. to samo po sebi ne predslavlia nešlo Iti;sc, ali tu dolazimo do polemike o smislu i i ìdeologije. Da su tib ogranièenja svesni i uredriìci „Boljeg života”, govori njihov osvnna qpsimn članak u subotickòni „Plesu slomljenog dupeta na vetru”. koji je stavio znak pitanja na samu suštinu НГ sledbeništva. ..Nasa punk/HC scena i fanzini su tnkvi kakvi jesu" - piše Popa. „Gledaš je sa jedne stranie, pa kažeš - vidi super prijateljstvo, druženje, -doprsivanje. gpstoprimstvo, strane grupe svtraju, Snimaju se novi demosi, svakfjdàn потГ fanzin, malo malo pa neki koncert, dodu Ijudi iz drugih gradova, cugate, spavate, zezate se, snimaš nove pioce, delite zadnju kintu, ne razmišljaš ko je, odakle je, jel’ Hrvat, Srbin, Slovenac, Bosanac... jednom rečju - divota! Onda dode 6ovek pa malo po malo zagrebe po tvojoj fàsadi, pa ti kaže kakvo je to prijateljstvo kad odeš u drugi grad pa dobiješ batine samo zato što si iz druge republike, kakva je

to scena kad ti se na koncertu rulja ponapija i iz besa riapravi nered, te ti totalno rasturi koncert, kakve su ti to grupe koje izadu n stage a ni 3 probe pre toga nisu imale, kakvi su ti to bolesni zinemakeri kad prave nepismene, zbrdazdola napravljene, kosturima i apokalipsom preplavljene fanzine, kakva ti je uostalom ta scena”? U svakom slučaju, ekipa okupljena oko „Boljeg života” (koju eine petorica izdavača i desetak saradnika iz cele zemlje!) napreduje iz broja u broj, da i ne pominjemo of. set stampu i tvrde korice... .(Adresa; Alex Popovié, Balzakova 62, 21000 Novi Sad BOOO ND + 2000 ND poštarina)

EPITAPH Br. 6 «ШЖктк er TJköliko osöyimo po strani niz ne baš in...sjiinsanjfi récetazija ì‘ kracih članaka, sesti brojlovóg sarajevskog fanzina bi mogao bili m ìntervjua sa ~2\učnim”. imenima kao GG Ali in i The Vibrators^ GG najdekađentnija ličnost koja se ìkada pojavila na rock sceni - bizarni, ekstremfti poklonik |vih zamislivih oblila poroka, nasilja ì autodestrukcije, čovek koji predstavlja opasnost kako za publiku koja poseèuje tako i za samu pratecti griipu... „Ja sam sugava, jebena kurva” predstavio je on sebe u kratcKpìti àìj: zitistà ekskluzivnom intervjuu, s bbzirom’dafe najavìo samoubistvo za sredu 31.-Ш.3990. negde na sceni u Njujorku... - sečovek prekrsti i levom i desnom, što ppfrekao Koja. The Vibrators su, pak, našoj publici poznati po albumu „Pure Mania”, jednom od retkih ostvarenja prvobitnog punka koja su se 1977. godine pojavila i na našem tržištu. Drugi je problem što ova grupa danas predstavija antikvitet iz nekih prosiih vremena... Na kraju, ostaju zamerke u vezi prilično slabe grafičke uobličenosti Epitapha. (Adresa: Goran Perišić, Vahide Maglajlić 8/1, 71000 Sarajevo Cena: 2000 ND)

Saša Rakezić

64