Ritam

USLUŽBI NJENOG VEUČANSTVA...

Ko su THESE ANIMAL MEN, S*M*A*S*H* i drugi neopunk sastavi sa Ostrva nesrećna deca MANIC STREET PREACHERSA ili novi geniji?

Poslednji velkiki britanski bend (izgleda) bio je The Smiths. lako iz Manchestera Tbe Smiths su reprezentovah Uce Britanije. To je bilo posle punka. Posle Smithsa desila se, u svetu poznata kao Manchesterska scena, rdkako britanska. Sjajni Manchesterski bendovi Нарру Mondays, Stone Roses ih Primal Scream doneU su slavu samo svome gradu. Ceo hype generalno nije imao ničega britanskog, osim što je obnovio sećanja na par britanskih bendova koji teenagerima do tog trenutka nisu biU preterano interesantni. Zatim je usledio uspon (američke) Nirvane i cele grunde scene, zatim američkih R. E. M, vratio se Bob Mould. Sve što je Britanija imala da ponuđi u aktuekiom trenutku bilo je stvaranje trance pokreta, ponudivši svakako najoriginalnije i najbolje bendove (Orb, Aphex Twin...) Iluzija da je stvar oko trancea ono traženo bila je rasplinuta poput muzdčkih ostvarenja pomenutog pravca. Bilo je potrebno stvoriti novu generaciju britanske muzike.

Da, svi se sećamo uspeha Suede (The Best Band in Britain). Glam, Bowie, antiamerički stavovi, spominjanje Morrisseya i Smithsa, Brett Anderson, pomoć NME i Melody Makera stvoriU su za đva meseca medijske zvezde na kojima je britanska scena mogla da oformi novu muzički poredak. Übrzo i Blur menjaju imidž, vrativši se u kasne seđamdesete, proslavivši povratak trađiciji britanskog гока. To je bilo sve 1992/93. Mi se vraćamo u 1991. na početak nečega što bi moglo vratiti Englesku u žižu interesovanja. Obesni, mladi i inspirisani punkom Manic Street Preachers izdaju svoja prva dva singla ~Motown Junk” i ~You Love Us”. Što se samog benđa tiče, njihova karijera nakon toga je sasvim druge npriča. Politički tekstovi, britak jezik članova benđa i samoubilački stav uz poruku; ~WeTl destroy R’N’R” oživeU su sećanja na Lydona i Pistolse. Štampa do iznemoglosti spominje sve ekscese benda. Njihov debi album „Generation Terrorists” dobija izuzetno visoke ocene iako je u odnosu na prva đva punk singla ponudio prilično pop melodija. Posmatrajući sađašnja đešavanja „Generation Terrorists” poslužio je kao mera žestine stava i oblikovanja novog (pop)punka.

Britanija im to nije zaboravila, pa zato i đanas (kada zvuče bliže Guns’N’Roses) dobijaju više pubUciteta nego što objektivno zaslužuju. U međuvremenu desio se porast nacizma i rasizma (među ostalog i u Kraljevstvu). Stopa pada ekonomskog stanđarda iznenada je dostigla mere Jetija, a homoseksualci i biseksualci su bliži braku nego ikada. A za anarhiju je ipak potreban gram ludila... U septembru 1993. pojavljuje se novi bend Elastica. U pitanju je ex-devojka Brett „Suede” Andersona, trenutna Damon ,31вг”, Justine Frischmann zajeđno sa svojih troje prijatelja. Njihov debi singl (što je vrlo važno, jer nova struja punka favorizuje upravo taj nosač zvuka) „Stutter”. Sjajan, dvoipominutni pop bhc o impotenciji, i ograničen tiraž rasprodat za đva dana. Opet prisutna kritika benđu роИапја svoju naHonost u enormnim merama, јег ovaj put se moralo uspeti. Justine „Elastica” među svojim uzorima navodi Blondie, The Jam i druge popističnije varijante punka. Prvi put se upotrebljava termin NEW WAVE OF NEW WAVE iU ti povratak u kasne sedamdesete i rane osamđesete. Spominju se još i Buzzcocks, Undertones, stakato gitara, engleski akcenat, martinke, kratke majice, aU i ovaj put ne govorimo o modi. Meka novog pokreta po svemu sudeći je Brighton. Iz njega, za sad potiču Elastica, (Vrlo hvaljeni) S+M+A+S+H, Blubber, These Animal Men i za sada manje poznati Full Budđha, The Beebs, Cascađe... Skoro se pojavila i kompilacija „Concoction” Brightonsldh bendova, a sve u cilju rašćenja ћуреа oko NWONW. Čini se đa ovaj put postoji zajednički trud i bendova i publike i štampe đa stvar uspe s obzirom na količinu hvalospeva koja se đaje svemu engleskom, počevši ođ scene ’7O, pa do bolesne nezainteresovanosti za Ameriku. Novi stav Punka mogao bi se defmisati rečenicom pevača S+M+A+S+H: ~Whoever’s in power i’U be the opposition”. AU ipak je John Major daleko-od onoga što je nekad značila kraljica Elizabetha. Čitav taj novi talas čini mi se isuviše promišljenim obnavljanjem sopstvene trađicije, aU postoje đve sjajne stvari koje to prate i đonekle osporavaju moju tvrdnju; 1) RIOT GIRL pokret koji je do izražaja došao prošle godine predstavljajući (đonekle) i vanbritanski odjek ugroženih žena i onih ogrezlih u feminizmu. Ideja o laserski preciznoj ravnopravnosti žene i muškarca, o položaju žene u rocku prenele su se u tro-akorđna histerična pražnjenja bendova poput Huggu Bear, Bikini KiU ili Voodoo Queens. Treba U spomenuti gostovanja Kim Gordon i Courtney Love u svemu tome?! 2) QUEERCORE pokret mlađih, nezađovoljnih Ijudi, uglavnom gay orijentisanih koji nalaze đa bi novi punk (odn. NWONW) morao da reflektujeteadašnje stanje njihovih života.

16