Ritam

RAT PROTIV INTELIGENTNIH LJUDI

ТНЕ FALL završavaju novi ploču, a Craig Scanlon [gitara i najđuži staž u grupi pored Mark E. Smith-a) ima vremena da razjasni kako će ona izgledati.

R.! Samo što ste završili album? Craig Scanlon: Prošle nedelje radili smo oko pet đana u studiju i snumli 6—7 pesama. Što se tiče muzičkog dela, pesme su gotove čekamo još vokale. Zbog koncerata u Londonu, Oksfordu i u Liverpulu, imali smo dosta preldda u snimanju. Imamo i dve pesme ostale od prethodnog albuma, koji će se najverovatnije pojaviti na ovom. R.: Na neki način to je veza sa poslednjim albumom? C.S.: Da, iako je ovaj album više organski. Veci deo materijala uradili smo Steve i ja. Više su prisutni gatara i bas, nego što je to bio slučaj sa predhodnim (baziran na klavijaturama). Polovina albuma je delo tehnologije, a ostatak udaraljki i gitara. Duže vreme bend piše muziku, a Mark tekstove. On ponekad aranžira poneku pesmu, ali je muzika glavna karakteristika ostatka grupe, naročito moja, Steveova i ponekad Simonova. R.: Ime albuma?

C.S.: Još ga nema. Kad budemo snimili vokale razmislićemo. Na albumiu će biti 10—11 pesama. R.: Glavna karakteristika vašeg rađa je često menjanje diskografske kuće? C.S.: U početku smo snimah za Step Fonvard. Oni uopšte nisu obraćali pažnju na haše potrebe, iako su profetirali od svega što smo snimili. Kada smo snimaU za Phonogram, bilo je vremerecesije i sve odluke su bile donete od nekog računovo e sa ekonomskim obrazloženjem, što nije imalo veze sda umetnošću. Mi nikad nećemo osvojiti svet i postati usrani bend kao U 2. Nemamo problema pri njihovom menjanju. Imali smo mnoge ponude, uglavnom američkih kuća npr. Matador Rec (deo Atlantic Rec). No, ove kuće su više orijentisane budućnosti, na primer perspektivnim bendovima na koje troše mnogo para. R.: ZadržaU ste iste uticaje s početka...

38