Ritam

POKVARENA KIŠA

Da li su PAVEMENT najinteligentniji nezavisni amerićki pop sastav posle Pbciesa ili su samo ostareli Ijubitelji The Fall?

Pavement su osnovali Steve i Scot (gitare i vokal) početkom 1989. godine i svoj prvi singl su izdali posle samo nekoliko meseci za Drag City Records, Na prvim singlovima sa njima je svirao i bubnjar Gaiy, u čijem studiju u Kalifroniji su i snimane pesme. Prvi album „Slanted And Enchanted” srdmili su 1991., a izdali godinu dana kasnije za lonđonski Big Cat Records. Svojim kratkim i jednostavnim, ali jakim рипку pesmama, u kombinaciji sa Ganjevom opsesijom šezđesetih, zacrtali su osnovne karakteristike zvuka koji će obeležiti njihov dalji rad. Prošle godine je izašao i drugi album ~Westing (by mutants and sexists), kompilacija ranijih singlova i neobjavljenog materijala. Ova ploča, kao i tumeja sa Sonic Youth doveli su do prvog velikog uspeha singl „Summer Babe” došao je na 25 mesto liste singlova u Britaniji. Posle perioda totalnog ignorisanja štampe, odjednom su se pojavili različiti natpisi od „najbolji album i ploča gođine” do „samo još jedna kopija The Fall” Početkom 1994. izlazi i treći labum, a u toku je promotivna tumejapo Engleskoj i Irskoj. SCOTT K: „Novi album se zove „Crooked Rains” i mislim đa je veliki napređak u odnosu na prošle dve ploče. Ттпд više pop pesama, ah i neobičnih detalja, pomalo laid back zvuka čini mi se da je više prava rock ploča nego obična punk ploča. Ima 12 pesama i svakaje drugačija, аИ se ipak slažu. R. Ko pravi pesme? S. Uglavnom Steve, аИ i ja. Obojica i pevamo. Moji tekstovi su možđa malo običniji o nekim stvariraa koje se dešavaju oko nas, i koje su svima jasne. R. : Zašto baš ime Pavement? S. Onaj ko je ikada bio u Kahfomiji, razumeo bi zašto ona predgrađa sa malim kućama, kao na nekom pejsažu, a umesto prirodnog zelenila, svuda trotoari. A i muzika koja se danas svira je kao izbetonirana. R. Da li se makar nešto zanimljivo događa u tim krajevima Kalifomije? S. Ima nekoliko zanimljivih bendova, Ttunking Velers i još neki - Ah, život u Kalifomiji mnogo utič na našu muziku. Na

novom albumu postoji pesma „Unfair” i to je prava geografska lekcija o Kahfomiji._priča je o tome kako izgleda proći od vrha do krajnjeg Juga i šta je dobro, a št aloše tamo. To je dobra pesma, i najviše vuče na punk. R. Obično pravite kratke i brze pesme —na prvom albumu bilo ih je 15, na drugom 23, a sada 12, i sve su duge izmedu 2 i 3 minuta? S. Uglavnom je tako, mada zavisi od pesama, аИ ja mislim da je dva, tri minuta sasvim dovoljno nije đosadno i nema ponavljanja. АИ to ne znači da su sve duge pesme dosadne, postoje neke pesme koje traju i 10 minuta pa su ođhčne, kao Sto to rađe Мегсигу RevR. SviraU ste puno po Evropi sa Sonic Youth. Da U ste imaH i neke đruge kontakte? S. SviraU smo zajeđno, aU se nismo puno đružiH oni vole ono što mi radimo, a nama je Sonic Youth omiljeni bend i bilo je vrlo zabavno svirati sa njima. Naučih smo neke stvari od njih, a Maik naš basista, sada svira sa Kim Gordon i JuUe iz Pussy GaUore u bendu .JFree Kitten” i vrlo su aktivni. R. Imate i novog bubnjara? S. Naš stari bubnjar nas je napustio na kraju evropske tumeje. Nismo se slagali u nekim shvatanjima muzike, kao što je Gary otišao jer je želeo da bude novi Robert Plant, a i bio je stariji od nas. Naš novi bubnjar Steven je naš vršnjak i znamo se sa koledža. R. Saznaje se da svi više volite Guinness pivo? S. I u KaUforniji imamo takvo pivo, ali nije toliko jako. U svakom gradu u Americi postoji lokalna vrsta piva, tako da možeš đa se izgubiš. I u drugim stvarim apostoji dosta razlike između Amerike i Evrope, aU volim da sviram po Evropi, iako je u Americi lakše, ako ni zbog čega drugog, ono zbog jezika. R. Čini se da vas ovde slučaju mlađi Ijudi nego u Americi? S. Možda, ali i u Americi sviramo pred sve mlađom publikom, mislim da je sada prosek oko 16 godina. S obzirom đa sviramo pred 800 do 2.000 Ijudi, onda to govori i o klubovima u kojima sviramo normalno je đa je publika mlađa.

42