Ritam

Goran Bregović iz mikrokosmosa svog monumentalnog opusa gradi i nadgrađuje sentimentalne pasaže Kustlnih pokretnih slika, a i Almodovar mu se pohotno smeška u lice. Тобак, iz svoje bogate zaostavštine uzima ono najfunkcionalnije i zavija u oblandu postodernizma i Bizantopsije Milorada Pavića. Добак" pritom pobija tekovine budućnosti, drsko nam dajući do znanja da prava i jedina postmodemistička muzika nikako nije tehno ili ambijent trans, već gitarsko bojadisanje po folklomo] zaostavštini. Točak je apsolutnl predstavnik Srbije koja se uzdiže iz pepela I škrguće zubima na sve što Je subverzivno übačenl elemenat sa jugoistoka. A soundtrack za film Dragana Marinkovića je koncipiran u sličnoj meri kao i film. Balkan protiv Evrope i obmuto što bi rekli cinici. Тобак ne radi protiv sebe. Svojom gitarom gotovo vlzionarski cepa nepisane kanone etno muzike na ovim prostorima. Раг akustičarskih izleta a—la Cooder su samo fina stilska vežbica. Instsmmentalistički hitovi „Ukor", „Zajđi, Zajdf, I naslovna kompozicija predstavljaju esenclju ovog soundtracka stvarajući dokučiv osećaj razočaranosti prema ргеambicioznoj ideji pokušaja filmovanja Milorada Pavića. U tom slučaju, muzika za fiim „VizanHjsko plavo” (Balkan) je u superiomoj pozlclji naspram filma „Vizantijsko plavo” (Evropa) kao što je to I oduvek bilo. A poznati sociolog Leo Baksendejl je odavno prlmetio da je posmodernizam osmehujuća maska na cerekajućoj lobanji dominantne ideologije.

Aleksandar S. JANKOVIĆ

DŽA ILI BU Spremanje ribijeg gulaša zahteva visoku koncetraciju (Metropolis records) kas POD SMELOM PRETPOSTAVKOM da od trenutka kada ovo plšem do trenutka kada vi to čitate nije prošlo vlše od godinu i po dana, mogu da se pohvalim da je pre godinu i po dana 1 sve nedelje, profesor kojl mi je u srednjoj školi predavao matematiku Inače Jedan fin! čiklca, postao zvezda. Odlučio Je da jednu učenicu koju je preklnuo usred sramnog člna pušenja (cigarete) ostavl nezadavijenu, premda Je pola posla već bilo gotovo jer Je zla žena već uveliko prestala sa koprcanjem i disanjem. „Pušenje ill zdravlje odlučite sami“ samo Je jedan od proročkih refrena sa drugog albuma briljantnog beogradskog rock'n'roll benda Dža lli Bu. „Spremanje rlbljeg guiaša zahteva visoku koncentraciju” jhe Jedno autentično remek delce koje svako ko još uvek maše nogama раг centimetara iznfad beogradskog asfalta mora da ima. Album na kome su se srell Mojo Nixon i Divlje Jagode 11l Bruce Lee i Josip Broz Tito svakako je nešto najduhovitije i najzabavnlje čega danas možete da se dočepate. S druge strane, u pojedinim pesmama (Drugovi, Dug je put...) sasvim se jasno vidl da ona zubata riba sa omota ove kasete i bol mnogo đublje oseća od čifavog akvarijuma onih nesrećnih stvorenja koja Je svojevremeno na televiziji poznati komičar Milan Mladenović koristo umesto mlkrofona (mada ni njima, mora se priznatl, nlje baš bllo lako).

Ova ploča je vaše jedino oružje protiv gluposti. Ko ne kupi * * * * * (prvo slovo је P).

Uroš STOJANOVIĆ

!t’s up to you (Resume tapes) kas UPOPLAVI RAZNORAZNIH samozvanih nezavisnih izdavačkih kuća kojima je uglavnom zajednlčka odrednica brz profit na račun bendova (treba li da podsećamo kako se raspao OVERDOSE?/, pravo je zadovoljstvo videti da se u poseo upuštaju i Ijudi koji, zas promenu sačlnjavaju tu „scenu” o kojoj se tako mnogo govori,, Dva momka koji su dosada bili poznfati kao urednici solidnog anarho fanzima „Zašto?” rešili su da se okušaju u vodama nezavisne produkcije, vođeni uglavnom entuzijazmom i željom da se pospeši povezivanje lokalnih scena akfuelne Jugoslavije. Rezuitati su iznenađujuće dobri, što donekle dovodi u sumnju izreku da Je samo mrtav strejter đobar strejter, naime, za razliku od „ргеdratnih” produkata sllčne vrste koji su vazda bili radeni u najboljem antiestetskom duhu punk—as—fuck tradicije, ova kaseta bez problema može da stane na crtu ma kojem sličnom proizvodu „pravih” nezavisnih izdavača, bar što se opreme i kvaliteta snimaka tiče. Omot Je štampan па mas-

nom papiru, u boji, sa sve kt ekstovlma prisutnih pesama, posvećeno Je dosta pažnje detaljima, a ne kao na kasetama neklh beogradskih etlketa gde su omoti rađenl na nivou decve u nižim razredima osnovne škole. Što se tiče zastupljene muzike, pametno je izvršen izbor bendova koji bi se, najšire gledano svi mogli strpati u hardcore, ali inteligentna koncepcija nam pruža mogućnost da čujemo sve trenutno aktuelno u Srbiji, od punk dinosaurusa KBOI, preko HC zvezda ovog tdrenutka, kao što su DEAD IDEAS, DEFINITE CHOICE, HANDS IN ASSHES iil ZBOGOM BRUS Ll, pa sve do hitech projekata, kao što su OVERDOSE i VlVlsect. Sam naziv kasete, kao i dobar deo priloženih tekstova sugerišu standardnu NG angažovanosf, ali srećom, sve je urađeno sa dovoljno ukusa da ona ne bude ispala nametljiva, Još vredi spomenuti da je ova kompilacija pređstavljala pravl primer uspešne saradnje lokalnih scena (bendovi su iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kovina, izdavač iz Smedereva, mastering je raden na Radio Kovinu...) i da dostojno reprezentuje Jedan ipak zapostavljeni segment takozvanog undergrounda. Samim tim, oceniti Je bilo bi neukusno. Nadam se da je ovo samo prvi u nizu sličnih produkata, a nabavka se može izvršiti na: Resume tapes, Lazić Miroslav, Karadorđeva 34/28 ili Aranđelović Darko, Narodnog Fronta 15, 11300 Smederevo.

Uroš SMILJANIĆ

69