RTV Teorija i praksa

elektronskim cevima, kao i o tranzistoru u kolima impulsnih pojačivača. Dalje se govori o tranzistorskim crno-belim televizorima. Tranzistorski televizori u boji. CCIR propisi za televizijski signal pri čemu se detaljnije izlaže o video karakteristikama, sinhronizacioni i impulsi gašenja, video signal, jednačine kolornog signala, radio-frekventne karakteristike i kolor bar signal. Električne šeme fabričkih televizora date su za desetak vrsta televizora. Knjiga je ilustrovana fotografijama i brojnim crtežima i šemama. Strana 172, format 14x20. Izdavač: „Tehnička knjiga”, Beograd, 1975.

Veljko Razič

OPRAVKA TELEVIZIJSKIH PRIJEMNIKA VIII izdanje

TV prijemnik je veoma složen uređaj te se na njemu javljaju vrlo komplikovani kvarovi. Njihovo otklanjanje može da izvrši samo osoba koja poznaje osnovne principe rada pojedinih stepena TV prijemnika i namene eiemenata koji sačinjavaju uređaj. Da bi se proširilo stručno iskustvo i poboljšala praksa opravljanja ovih uređaja autor je nastojao da na pristupačan način izloži potrebna znanja i ukaže kako se stiču praktične veštine. Zato je knjiga i namenjena onima koji nameravaju da se bave održavanjem ovih uređaja a imaju izvesna iskustva i znanja iz radio-tehnike. Knjiga je podeljena na dva osnovna dela: prikaz specijalnih instrumenata neophodnih za stručnu opravku TV prijemnika i uvod čitaoca u ispitivanje prijemnika, lokalizaciju greške i njeno otklanjanje. Prvenstveno su obrađeni kvarovi koji se mogu otkloniti bez radioničnih uređaja.

Tako autor, pored prikazivanja neophodnih instrumenata, daje funkcionalni opis TVprijemnika s pojedinačnim osvrtom na blok-šemu prijeranika, birač kanala, međufrekventno pojačalo, videodetektor i pojačalo, automatsku regulaciju pojačanja, tonski deo, stepen za izdvajanje horizontalnih sinhronizacionih impulsa, vertikalni oscilator i vertikalni izlazni stepen, kao i rarežni deo TV prijemnika. Govoreči 0 izgledu TV prijemnika i rasporedu delova, posebno se u 4. glavi govori o kvarovima i njihovom otklanjanju. Kako se pristupa neispravnom prijemniku? Ispitivanje i merenje, sistematsko traženje greške i lokalizacija kvara i to kad prijemnik uopšte ne radi, zatim kad nema ni slike ni tona, ili kad se na ekranu jedino javlja raster, posebno kada je slika dobra a ton loš ili ga uopšte nema, kao 1 obrnuto. Koji su kvarovi na biraču kanala? Kvarovi slikovnog dela prijemnika. Kvarovi u tonskom deiu. Kvarovi pri izdvajanju sinhronizacionih impulsa i dr, Mogući kvarovi u TV cevi i njenim delovima, u generatoru visokog napona, kao i kvarovi u mrežnom delu. Lokalizacija kvara pomoću slike na ekranu je detaljno obrađena. Posebno je izloženo podešavanje TV prijemnika sa svira mogućim detaljima i varijantama. Na kraju, u glavi 7. govori se o 7V antenama. Strana 22, format 14x20. Izdavač: „Tehnička knjiga”, Beograd, 1974.

BIBLIOGRAFIJA 1. Television and Growing up: The Impact of Television Violence. Rockville Md. U.S.Department of Health, Education, and Welfare, 1971. ix + 169 strana, 2.25 dolara 2. G.A. Comstock and E.A.Rubinstein (Eds.) Television and Social Behavior, Vol. I: Media Content and Control.

209