RTV Teorija i praksa

iz sopstvene sredine, da se saopšti neki događaj, ukaže na neku manifestaciju pa izvede i vlastita „tačka”. Slušaoci su, istina, skloni da koriste stereotipne i formalizovane obrasce poruka o vremenskim prilikama i stanju na putevima u njihovom kraju, na primer, čime uklanjaju izvesne psihološke zapreke, no, ako smatramo poželjnom njihovu aktivnost u artikulaciji i razmeni lokalnih informacija, nema razloga previše insistirati na njihovoj sasvim doslednoj programskoj uslovljenosti.

Tabela 2.

U којој meri će se ovakvoj aktivnosti pružiti prilika za stvarnim programskim doprinosom zavisi od stepena uloženog napora, ali i umeća da se spremnost slušalaca uobličava i usmerava koncepcijom priloga, konceptom čitavog programa i odgovornošću stvaralaca. Kada se na radiju ne posveti dovoljno pažnje osmišljavanju mogućih vidova učešća i saradnje slušalaca, dolazi, umesto prisnosti i oslobođenih prostora, do nedozvoljive privatnosti i malih prevara kojima se gubi poverenje slušalaca i smisaonost komunikacije.

170

Tabela 2. Razlozi javljanja Noćnom programu Radio-Beograda (u %) Ispunjenje muzičke želje 66 Obaveštenja o događajima iz vlastite sredine 40 Obaveštenja o vremenskim prilikama, stanju na putevima 38 Postavljanje pitanja 28 Traženje saveta 27 Razgovor sa gostima 25 Pozdravi i kontakti s drugim slušaocima 15 Usamljenost 15 Ostalo 5