Seljanka

15.

Рогозом јој снопље повезао, Од леске јој ладак начинио, И донео лађане водице,

Пак беседи лепоти девојки: „Дај девојко што си обећала.“ Ал девојка полукава била, Пак се она млада одговара: „Ид одатле млади Чобанине!

„Ако си ми снопље повеза, „Твоје Овце по стрњики пасу: „Ако си ми водице донео,

„И ти си се лађане напио; „Ако си ми ладак начинио,

„И ти си се под њим одморио.

Дифтерија гушобоља, вратобоља.

Дифтерија је заразна болест и шири се на тај "начин што се заразне клице — бацил дифтерије преносе са болесника на здраве, било непосредно (кад нам болесник у лице говори, кашље, или кад се са болесником љубимо) или посредно (употребом предмета којима се пре тога болесник служио, као што. су кашика, чаша, играчке и друго).

Од ове болести највише оболевају деца школског и претшколског доба, па је зато у доба, кад зараза дифтерије влада потребно одмах обратити се за лекар. ску помоћ, чим се код детета запазе први знаци обољења а то су: ватруштина и болови у врату.

Ако таквом детету погледамо у гушу видећемо, да су му крајници црвени и натечени, а исто тако и непце и ресица. Обично се одмах виде на крајницима у сиво беле тачке и пеге које се убрзо слију у чи, таву навлаку, тако да ова уме да покрије ресу и остали део. ждрела. Ова кожаста навлака по некад се про- | тегне и на слузокожу носа па се нос затисне, а по.