Seljanka

НАДА КУЈЕА ЕН ЕВА

Кромпир са сиром

Скувај ! килограм кромпира, очисти и исеци на колутове, намажи тепсију или ђувеч, поређај један ред кромпира, посоли, мало ситним бибером и измрви сир па поспи по кромпиру, сад опет ред кромпира па сир, тако редом док се тепсија напуни. Горе метни сир и прели га лончетом млека и кајмака а размути у то млеко и 2 јајета. Сад метни у рерну да се пече. Врло је добро јело.

вв

Како се стављају јаја за зиму

Узми добро глеђосан ћуп у тај ћуп треба пажљиво сложити јаја, али само она, која су сасвим скорашња. Сад засебно у лонцу прокувај воду, кад се вода охлади, баци у њу повећи грумен негашена креча, од прилике на десет литара воде један килограм креча. Кад се креч загаси, треба га добро промешати па оставити да се слегне. После се лагано и паж“ љиво она кречна вода одлије, и њом се прелију јаја, која смо већ сложили у ћупу. ћуп се с јајима сада пажљиво озго превеже бешиком и остави где год на суво и хладно место. Кад буде зими, отвори онај ћуп с јајима и јаја пажљиво вади. Јаја ће бити очувана, као да си их сада покупио из гнезда. Најбоље је овако зи зиму остављати међудневничка јаја, она јаја која живима снесе пред јесен.

За децу је свако алкохолно пиће прави отров

Страст за пијењем алкохола убија у човеку све што је добро и племенито. Пиће начини човека суровим и насртљивим, а врло често је и узрок злочину.