Seljanka

Л

или жена, која је преболела срдобољу, гли у њиховој столици (погани) још нису угинуле живе гљивице срдобоље. Можда су пила пресно слатко млеко, кисело млеко од невареног млека или јела друго пресно јестиво које долази из: заражених кућа и нечистих људи или заражено мувама које су падале на болесничку мокраћу или столицу. Ја имам често посла у овом селу и ја ћу се трудити да пронађем извор, на којег су се ваша деца заразила срдобољом и да и вас и цело село, па можда и своје среско место сачувам од срдобоље, јер она се лако и брзо шири међу светом, ако јој доктори и власти брзо и успешно не стану на пут и сможде је. За. сад радите ово, што сам вам, као пријатељ, наредио а, за најкраће време, ево мене опет код вас, да видим децу и да их помогнем да оздраве и буду опет ваша радост, нада и узданица, Доктор је отишао, а дечји родитељи су савесно радили оно што им је доктор препоручио. Баба-Макра је гунђала, жалила се на трошак, али њен син и снаха се нису на то ни најмање обзирали, јер су знали, да би, по баба-Макрином. старању, сирота деца ускоро легла у гроб.

Доктор је долазио сваки други дан малим болесницима и они су се сваки дан све боље и лакше осећали. Грижа,. болови и напони нестали су, крв и слуз из погани се изгу била, псчела су већ да једу и мало бољу, гушћу храну и да полако долазе до снаге и своје старе веселости. Ускоро су потпуно и оздравила и тако је опет ушла радост и весеље у баба-Макрину кућу.

на Др. Лава Марковић,

лекар

Како да негујемо болесника од тифуса

Тифус (врућица) је тешка и дуготрајна болест и стога болесник мора стално од почетка до краја, стајати под лекарским надзором. За то лекара не треба звати само на почетку болести него и за цело време њеног трајања. Но ни најврснија“ лекарска вештина не може помоћи болеснику, ако нема добре и смишљене неге, Само ваљана нега даје могућности болеснику да преболе болест, а у исти мах она спречава и даље ширење заразе. Стога сваки ко има болесника од тифуса у кући нека се тачно придржава ових упутстава:

1. Сваки болесник од тифуса мора лежати саму засебној соби у коју не сме нико улазити, осим особа које га негују. На тај начин ће болесник имати мира и смањиће се могућност даљег ширења заразе. Ако