Seljanka

10

често са неким јелом што се у Далмацији не кува; Она ће сад да кува пекмез од воћа па чак и слатко и ако се тамо то не служи. Драгица ме је изненадила и са ручним радом, она је откала завесу са тканим ажуром врло лепу и спрема разбој да и даље тка. Пресрећна сам отишла од Драгице и многе би се ученице могле угледати на њен успех.

На ручку смо били код ретко вредног попе г. Момчила Ђујића и његове попадије. Искрено да кажем кад би свако село имало попа Момчила ја верујем да би се наше село врло брзо подигло. Он је млад човек, али зато већ има његовом жељом и његових верних сељака скоро готов диван Соколски Дом, па нова Црква, јадранска стража, певачка дружина и читаоница у којој је смештан и радио.

Сељаци у Стрмици су врло жељни свега новога сами су за Соколски дом довлачили грађу, креч песак и други материјал, са уживањем сам их посматрала како су горди са њиховим селом, јер су се у њиховом селу одигравали историјски догађаји. Све би било добро да је више слоге између сељака али политика чини ми се да их много раздваја те је и напредак тежи и старији. Из Стрмице вратила сам сеу Книн са Гђом Боглић врло задовољна и сретна и надам се ако обухватим сва села око Книна са довођењем нових ученица у домаћ. школу Краљевог фонда, да ће се то знатно осетити јер су све свршене ученице запажене и о њима се прича најлепше, и што је за њих ласкаво, то је, што се једнако просци појављују. Пи

(Наставиће се)

ОПЕТ РОДИТЕЉСКА НЕПАЖЊА

Трогодишње дете изгорело

Славонски Брод

У породици угледног и богатог сељака Косте Ристића, у селу Костајници, недалеко од Добоја, дошло је до једне тешке несреће. Рано изјутра пошао је Коста са својом женом Анђом од куће да посвршава неке послове на њиховој. новој кући која се управо гради. Неопрезни родитељи оставили су код куће, поред ужарене пећи, трогодишњег сина Милорада који је спавао. До пећи је било и нешто сламе којом је Анђа ујутру ложила ватру. Из пећи је изненада пала једна варница, а нешто доцније већ се цела кућа налазила у пламену. Мали Милорад, кога је такође захватио пламен, 0очајнички је дозивао у помоћ и хтео да побегне из ватре, али није успео.