Seljanka

10

ливене крви за нашу државотворну идеју. Ово је, браћо, друго Косово, Косово на мору, а оно прво је у нашој средњовековној држави. Како смо на Косову добили духовни полет, тако смо увек и веровали да ће доћи дан кад ћемо се ујединити. И ево тај дан је и дошао, ми смо уједињени у једну велику Југославију.

Ту настаје клицање: Живела Југославија.

Затим је Њ. Св. Патријарх евоцирао успомену из балканског и светског рата кад се дигло све да победи непријатеље па наставља:

— Ујединили смо се под скиптром славне династије Карађорђевића. Пок. Краљ Петар и Његов дични син Мученик Блаженопочивши Краљ Александар осветили су Косово.

Затим говори о улози цркве која је имала велику националну улогу за време ропства:

— Добро треба да памтимо како треба чувати ово царство благословено. Наша сила је у нашим претцима, у нашем народу и у нашој уједињеној Југославији коју нико никада не сме делити. Дошао сам овде да вас лично видим и благословим те да се заједно помолимо Богу за покој душе Витешког Краља Александра и свих оних који падоше за веру и наше ослобођење.

После тога Патријарх је поделио благослов народу и пожелео оним многобројним сељацима који су га тако срдачно дочекали и поздравили да им поља добро роде.

У 12 часова приређен је ручак за преко триста званица па је том приликом одржано много здравица. По подне приређен је на Косову Пољу соколски слет у коме су учествовала сва соколска друштва из околине У 22 часа Њ. Св. Патри-

јарх испраћен ја из Книна. „Политика,

Учитељице на течају у Домаћичкој школи Краљева фонда

· И прошле године Управа Краљева фонда је решила да се узму 10 свршених учитељица из разних учитељских школа на течај који траје 4 месеца. Све су учитељице биле врло за- . интересоване овим радом и гледале су да што више практичног знања однесу собом да би после у будућем раду биле од велике користи народу. Многе наше учитељице са највећом вољом раде после у селу са сељанкама. Свако село жељно очекује своју нову учитељицу, и с правом иде у школу да је нешто упита и да се посаветује, и како је то лепо и велико задовољство кад се сељанка врати са тим уверењем да њихова госпођица учитељица много зна да поучи неуке сељанке. И ако: Управа Краљева фонда прошири рад у овом правцу, наше